Deputatul AUR Ringo Dămureanu a inițiat un proiect de lege care aduce modificări și completări Ordonanței de Urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, în ideea în care funcționarii publici pot deține simultan funcția publică și funcția în organele de conducere ale organizațiilor sindicale. Inițiativa a primit aviz favorabil în Comisia pentru egalitate de șanse din cadrul Camerei Deputaților.
Funcţionarii publici aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale trebuie să aibă posibilitatea de a opta pentru una dintre cele două funcţii, fără a fi constrânşi de lege în acest sens, precum şi posibilitatea de a deţine simultan funcţia publică şi funcţia în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale, cu obligaţia respectării regimului incompatibilităţilor şi al conflictelor de interes.
„În acest moment, potrivit prevederilor din Codul administrativ, funcționarilor publici aleși în organele de conducere ale organizațiilor sindicale, în funcții salarizate, li se impune obligația de a opta pentru una din cele două funcții, în termen de 15 zile de la alegerea în organele de conducere ale organizațiilor sindicale, iar în cazul în care funcționarul public optează pentru desfășurarea activității în funcția de conducere în organizațiile sindicale, raportul său de serviciu se suspendă pe o perioadă egală cu cea a mandatului în funcția de conducere din organizația sindicală”, a explicat Dămureanu pentru Digipres.
Inițiativa deputatului AUR propune următoarele modificări:
- Funcționarii publici aleși în organele de conducere ale organizațiilor sindicale pot să opteze pentru una din cele două funcții. În cazul în care funcționarul public optează pentru desfășurarea activității în funcția de conducere în organizațiile sindicale, raportul de serviciu al acestuia se suspendă pe o perioadă egală cu cea a mandatului în funcția de conducere din organizația sindicală. (art. 415, alin. 3)
- Funcționarii publici aleși în organele de conducere ale organizațiilor sindicale pot deține simultan funcția publică și funcția în organele de conducere ale organizațiilor sindicale, cu obligația respectării regimului incompatibilităților și al conflictelor de interese care le este aplicabil. (art. 415, alin. 4)
„Atât timp cât organizațiile sindicale sunt persoane juridice de drept privat, iar atribuțiile nu sunt în legătură directă sau indirectă cu cele exercitate ca funcționar public, potrivit fișei postului, funcționarul public trebuie să poată exercita funcții și în domeniul sindical, în organele de conducere, salarizat sau indemnizat sau nu, întocmai ca și în alte domenii de activitate din sectorul privat, precum cele non-profit, de tipul fundațiilor și asociațiilor, sau chiar în societăți comerciale cu scop lucrativ și chiar angajat în organizațiile sindicale, dar pe o funcție de execuție”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.