„Un viitor luminos”, cartea unui profesor bihorean despre judeţul Bihor în anii ’50, a impresionat juriul unui concurs prestigios din Italia: Premio Internazionale per la Letteratura Città di Como (Premiul internaţional pentru literatură „Oraşul Como”). Este singura lucrare apărută la o editură românească care a fost nominalizată la această ediţie, cea cu numărul VIII, a competiţiei.
Autorul este profesorul Teodor Flonta, originar din satul bihorean Lupoaia, care dezvăluie în carte viaţa sa şi a familiei, în primii ani de dictatură de tip stalinist din România postbelică.
„Copil fiind, asistă de mai multe ori la ororile regimului, tatăl este arestat şi încarcerat, iar mama bătută şi umilită, el însuşi este nedreptăţit la şcoală de profesori pentru vina de a fi copil de «chiabur», «duşman al poporului». Continuarea volumului, romanul, cu suport documentar intitulat «Inele de hârtie. Iubirea nu cunoaşte graniţe», descrie cu amănunte relevante viaţa de student la Litere în Bucureşti şi dificultăţile derivate dintr-o nouă vină, aceea de a se fi îndrăgostit de italianca Ariella – în vizită la o conferinţă la universitatea bucureşteană, «element străin, duşmănos»”, au transmis reprezentanţii editurii printr-un comunicat.
Cei doi ajung să se căsătorească, iar Teodor Flonta părăseşte România şi se mută la Milano cu soţia sa. După ce se nasc cei doi copii ai cuplului, Stefano şi Francesco, familia se mută în Australia, unde soţii devin profesori de italiană şi chiar pun bazele departamentului de italiană al Universităţii din Hobart, Tasmania.
Cele două romane ale lui Teodor Flonta – „Un viitor luminos” şi „Inele de hârtie. Iubirea nu cunoaşte graniţe” – au apărut în limba română, italiană şi engleză.
Volumele au fost incluse de editoarea Raluca Lazarovici Vereş în colecţia Authentica a editurii orădene Ratio et Revelatio, alături de alte mărturii ale vremii, cum ar fi cele ale lui Paul Goma (îngrijite în ediţii definitive de istoricul Flori Bălănescu) sau cartea-document „În sfera tăcerii.