De mai bine de un deceniu ceasurile inteligente îți oferă date despre calitatea somnului, unele mai precise, altele deloc grozave. Ceasurile smart au senzori tot mai buni, dar sunt departe de dispozitivele cu precizie medicală. Sunt utile aceste gadget-uri? Mulți spun că da, însă alții atrag atenția că mai mult ne complică viața dacă depindem de ele în căutarea ”somnului perfect”. Mai jos puteți citi despre cum ne măsoară aceste ceasuri somnul, ce lucruri nu măsoară prea grozav și ce este bine la ele.
Informația pe scurt
- Somnul nu înseamnă absența stării de veghe, ci mult mai mult. Numeroase funcții ale creierului sunt refăcute și depind de somn, astfel că fiecare etapă a somnului este esențială.
- Somnul s-a dovedit, iar și iar, un bun ajutor pentru memorie: și înainte de învățare, pentru a pregăti creierul pentru primul pas de formare a noilor amintiri, și după învățare, pentru a consolida retenția acelor amintiri.
- Mărci precum Fitbit, Apple, Samsung, Garmin, Xiaomi, Huawei sau Polar au terminale care pot măsura calitatea somnului, cu diverși parametri și acuratețe variabilă. Fiind vorba de un ceas, acuratețea nu poate fi comparabilă cu cea din laborator unde, cu ajutorul electrozilor, se măsoară activitatea cerebrală, activitatea dinamică a ochilor și activitatea musculară.
- Ceasurile și brățările smart sunt utile mai ales fiindcă oferă serii de date pe termen lung și, dacă le porți la mână în fiecare noapte poți compara cum a variat calitatea somnului față de acum un an sau doi și poți decide să dormi mai mult. NU trebuie să le privim precum dispozitive ce oferă precizie medicală, dar ne pot ajuta să avem un somn mai bun dacă știm ce date trebuie să reținem.
- Ceasuri de la mărci diferite dau rezultate diferite: unele nu fac prea bine diferența dintre fazele somnului,