Frauda Vinland: Cum a ajuns o hartă falsă a Americii să fie atribuită vikingilor timp de 50 de ani? O poveste demnă de o sagă scandinavă

Părea prea frumos ca să fie adevărat. Cumpărată de prestigioasa Universitate Yale și prezentată publicului cu mare fanfară în 1965, Harta Vinland – care ar fi fost creată în Europa la jumătatea secolului XV – arată o parte a țărmului Americii de Nord, părând să demonstreze că vikingii, nu Cristofor Columb, ar fi fost adevărații descoperitori ai Americii, scrie Smitshsonian Magazine.

Ideea nu era tocmai nouă. Două texte epice islandeze relatează povestea expedițiilor vikinge către America de Nord, vorbind despre ridicarea unor așezări de scurtă durată, tentative de negoț și bătălii cu indigenii de pe coasta de nord-est a continentului.

Descoperirile arheologice făcute în Newfoundland în anii 1960 susțin aceste relatări.

Harta Vinland sugera însă mai mult de atât: că în Scandinavia și Europa Centrală cunoștințele privind tărâmurile din Vest erau relativ comune și că vikingii, nu Columb și susținătorii săi spanioli, ar fi fost primii colonizatori ai Americii.

Dar se pare că harta era, la modul propriu, prea frumoasă ca să fie adevărată.

În 1966, la doar câteva luni după prezentarea sa, oamenii de știință au scos în evidență mai multe inadvertențe cu alte surse medievale și au ridicat semne de întrebare cu privire la dispariția hărții timp de 500 de ani.

În plus, un studiu realizat la începutul anilor 1970 a oferit indicii puternice privind probleme cu datarea inițială a acesteia ca aparținând Europei medievale. Printre ele, faptul că țărmul Groenlandei este prea precis conturat pentru ca harta să fi fost creată în anii 1440.

Însă unii cercetători au respins aceste constatări, argumentând, printre altele, că mostra de cerneală care a fost testată ar fi contaminată.

Dezbaterile privind autenticitatea hărții au continuat timp de peste cinci decenii, cercetători de la Universitatea Yale și alți oameni de știință efectuând de-a lungul anilor o serie de testări care s-au dovedit în mare parte neconcludente.

 » sursa: hotnews.ro