Grupul rus Gazprom PJSC a respins acuzaţiile conform cărora compania împiedică livrările de gaze naturale spre Europa, în condiţiile în care regiunea se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii, transmite Bloomberg.
Datele privind producţia şi exporturile Gazprom către Europa şi Turcia dovedesc că „este absurd” să acuzi compania de stat că subalimentează regiunea, a afirmat vineri Sergey Komlev, şeful structurării contractelor la Gazprom Export.
Fluxurile de la Gazprom, cel mai mare furnizor de combustibil în Europa, sunt verificate de parlamentari, după ce preţurile regionale au atins un nivel record din cauza reducerii livrărilor şi a capacităţilor de stocare scăzute. În pofida creşterii preţurilor, Gazprom spre Europa, spunând că trebuie să-şi reîncarce capacităţile interne de stocare.
În primele opt luni şi jumătate din 2021, exporturile Gazprom în afara fostei URSS, în principal spre Europa şi Turcia, au urcat cu 17%, faţă de perioada similară din 2020, aproape de un nivel record, de 138,6 miliarde metri cubi, a declarat Komlev. Germania şi Turcia, principalii clienţi ai Gazprom, au înregistrat cea mai mare creştere a livrărilor.
„Livrările stabile de gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA nu au fost îndeplinite pentru al doilea an consecutiv”, a avertizat Komlev.
Prețul gazelor în Europa ar putea crește și mai mult
Şi Alexei Miller şeful grupului rus Gazprom, a avertizat că preţurile gazelor naturale din Europa, deja la un nivel ridicat, ar putea creşte şi mai mult din cauza capacităţilor scăzute de stocare a gazelor.
La o conferinţă online, Miller a declarat că cererea pentru gaze naturale este în creştere. El a descris gazele naturale ca un „combustibil curat”, care ar putea sprijini tranziţia la o energie mai verde.
În prezent, capacităţile de stocare a gazelor din Europa sunt cu 22,9 miliarde metri cubi (bcm) sub nivelul normal.