Poveștile intrate în foclorul (mai mult bănățean) că Banatul e fruncea și că în Timișoara și în județul Timiș se trăiește mult mai bine ca în restul țării sunt un mit, năruit de realitatea cruntă actuală.
De fapt, aici, nivelul de sărăcie îngrijorează și e la fel de mare ca în restul țării, chiar s-a adâncit în ultimii doi ani. Conform datelor exacte culese de specialiștii de la Blocul Național Sindical, numai în Cluj viața pare a fi mai bună, iar nivelul de sărăcie mai scăzut. Timișul a intrat în ”și restul țării” unde mulți cetățeni trăiesc la nivelul sărăciei, deși sunt angajați, ei supraviețuind cu salariul minim de 1.386 lei sau chiar mai puțin.
”Discrepanțele între București și restul țării, în ceea ce privește nivelul sărăciei, continuă să se adâncească. 20 de județe aveau în iunie 2021 salarii medii brute realizate situate la mai puțin de 60% din media Bucureștiului. Cu excepția județului Cluj, discrepanța salarială între București și restul țării, s-a adâncit în ultimii 2 ani în toate celelalte 40 de județe”, se arată în cercetarea făcută de BNS.
Blocul Național Sindical Timiș a prezentat, miercuri 1 septembrie 2021, punctul de vedere al BNS, privind salariul minim brut pe țară, un subiect foarte fierbinte aflat în dezbatere publică.
Premize: 1.127.136 de angajați cu contract individual de muncă cu normă întreagă au avut în iunie 2021 venituri brute realizate mai mici decât 2350 (salariul minim pentru studii superioare). Alți 460.954 angajați cu contracte de muncă cu timp parțial au avut venituri realizate în aceeași perioadă, sub aceeași limită de 2.350 lei.
Peste 90% din persoanele care în luna iunie 2021 au avut timpul de muncă redus, conform OUG 132/2020 și implicit cu venituri diminuate, fac parte din grupa persoanelor cu veniturile salariale în jurul salariului minim.