De câteva decenii se vorbește despre momentul în care oamenii vor face minerit pe asteroizi și vor aduce de acolo metale rare și scumpe. S-au înființat și companii care vor să facă asta, iar subiectul este și în atenția NASA care a trimis misiuni spre asteroizi și pentru a studia cum s-ar putea exploata resursele de pe aceste corpuri îndepărtate. Mai jos puteți citi de ce asteroizii sunt așa de speciali, cum au fost descoperiți de oameni și de ce interesul este atât de mare. Tot în articol puteți citi de ce este incredibil de greu să extragem materiale și apă din aceste corpuri cerești.
Informația pe scurt
- Cei mai mulți asteroizi se găsesc între orbitele lui Marte și Jupiter, zonă care a fost denumită centura de asteroizi și cuprinde sute de mii de obiecte, de la câțiva metri diametru, până la 1.000 km diametru.
- Ceres a fost primul asteroid descoperit de oameni, în 1801, de către Giuseppe Piazzi, un preot italian pasionat de astronomie și fondator al Observatorului de la Palermo.
- Ceres este foarte mare, având un sfert din diametrul Lunii, iar temperatura medie la suprafață este de -105 C, deloc surprinzător dacă ne gândim că este de aproape trei ori mai departe de Soare decât Terra.
- Încă din 1977 un grup de cercetători sfătuia NASA să studieze problema mineritului pe Lună și pe asteroizi, cu obiectivul de a lansa primele operațiuni până în anul 2000.
- Asteroizii prezintă interes fiindcă unii dintre ei au în compoziție pământuri rare și metale prețioase precum platină, paladiu, rodiu, ruteniu, iridiu și osmiu, elemente care se găsesc în stare naturală și pe Pământ, dar sunt foarte rare și scumpe. Unii sunt evaluați la mii de miliarde de dolari,