Oamenii de știință au descoperit cel mai apropiat vecin al Soarelui nostru, relatează Forbes.
Folosind un nou telescop construit în Chile, astronomii au descoperit asteroidul cu cea mai rapidă orbită detectată vreodată, acesta apropiindu-se mai mult de Soare decât planeta Mercur.
Deși acesta își finalizează rotația în jurul stelei noastre în doar 113 zile, un interval mai lung decât al celor 88 de zile în care o face Mercur, asteroidul 2021 PH27 are o orbită eliptică și puternic înclinată care traversează atât orbita lui Mercur cât și a lui Venus.
2021 PH27 are diametrul de aproximativ un kilometru și se apropie la 20 de milioane de kilometri de Soare, distanță la care ajunge la o temperatură de 500 de grade Celsius, suficient de ridicată pentru a topi plumbul.
Asteroidul tocmai a trecut de cealaltă parte a Soarelui și nu va mai fi vizibil din nou până la începutul anului viitor.
Astronomii plănuiesc mai multe observații ale sale pentru a stabili orbita sa precisă, ceea ce va permite denumirea sa oficială.
Origine necunoscută
Descoperirea 2021 PH27 este importantă fiindcă îi va ajuta pe oamenii de știință să calculeze ce asteroizi ar putea lovi Pământul în viitor.
„Înțelegerea populației de asteroizi este importantă pentru a completa recensământul de asteroizi din apropierea Pământului, inclusiv a unora care au cea mai mare probabilitate de a lovi Pământul și care s-ar putea apropia de acesta în timpul zilei și care nu pot fi descoperiți cu ușurință”, afirmă Scott S. Sheppard de la Institutul de la Instituția Carnegie pentru Știință.
Sheppard a descoperit 2021 PH27 în imagini capturate la amurg de astronomii Ian Dell’Antonio și Shenming Fu de la Universitatea Brown cu ajutorul unei camere de 570 de megapixeli și unui telescop de la Observatorul Inter-American Cerro Tololo din Chile.