În China, regimul de la Beijing a demarat o amplă represiune asupra întreprinderilor private, care a afectat companiile chineze importante ce cumulează în total o valoare de piață de peste 1,2 trilioane de dolari. Măsurile regimului condus de Xi Jinping au alimentat temerile privind viitorul inovației în a doua cea mai mare economie din lume. Cu toate acestea, scopul final al efortului agresiv al Beijingului de a controla companiile private nu este acela de a crea haos, ci oficialii chinezi vor să le transmită companiilor chineze care performează mesajul conform căruia este în regulă să exploatezi piețele de capital, dar numai atâta timp cât procesul se derulează cu acordul, în condițiile și sub supravegherea Partidului Comunist Chinez, arată o analiză CNN.
Deși vânzările au crescut în ultimele luni, autoritățile chineze au început să suprime companiile prin amenzi și interzicerea aplicațiilor în magazinele online. De asemenea, regimul de la Beijing a început să le ceară anumitor companii să își revizuiască complet afacerile și schema de lucru.
Numai în ultima săptămână s-au pierdut câteva sute de miliarde de dolari în valoare de piață, după ce autoritățile de reglementare chineze au anunțat că vor opera schimbări în sectorul educației și cel al livrărilor de alimente.
În opinia Beijingului, eforturile de a îngrădi capacitatea de desfășurare a întreprinderilor private sunt menite să protejeze economia și cetățenii țării de instabilitate. Totodată, acestea sunt destinate să amelioreze pe termen lung îngrijorările privind munca excesivă, confidențialitatea datelor și inegalitatea în educație.
„Represiunea Beijingului în raport cu afacerile private din China ține de control”, a declarat Alex Capri, cercetător în cadrul Fundației Hinrich, o organizație filantropică independentă din Asia, axată pe promovarea comerțului global durabil prin cercetare și educație. Acesta a declarat pentru CNN că „principala prioritate este prevenirea comportamentului independent între companiile private,