Paleontologii au descoperit un enorm site arheologic cu fosille unor creaturi marine din Jurasic, ”ciudate ca niște extratereștri”, sub o carieră de calcar din regiunea Cotswolds din Marea Britanie, potrivit BBC și Live Science.
Creaturile cu membrele țepoase și-au văzut condamnarea apropiindu-se, dar nu au putut face nimic pentru a o opri.
Descoperirea fosilă include probabil zeci de mii de nevertebrate marine numite echinoderme – care înseamnă „piele de arici” în greacă și include strămoșii străvechi ai stelelor moderne de mare, castraveți de mare, arici de mare și crini de mare cu frunze – conservate imaculat în toate etapele ciclurilor lor de viață, au spus cercetătorii într-un comunicat.
Dar chiar atunci când lucrurile erau în plină expansiune, comunitatea înfloritoare a fundului mării a întâlnit un sfârșit cataclismic; o catastrofă misterioasă – poate o alunecare de noroi declanșată de un cutremur – a sufocat și a îngropat animalele timp de 167 milioane de ani.
„Ceea ce avem aici este un fel de Pompei din Jurasic„, a declarat pentru BBC.com Neville Hollingworth, un vânător de fosile amator care a descoperit site-ul într-o excursie împreună cu soția sa Sally.
„[Creaturile] au încercat să se protejeze, adoptând poziția de stres de a-și trage brațele, dar totul a fost în zadar”, a declarat pentru BBC Tim Ewin, paleontolog și curator senior la Muzeul de Istorie Naturală din Londra. „Au fost împinse în sediment și îngropate de vii”.
Site-ul datează din perioada Jurasicului mijlociu (cu aproximativ 200 milioane până la 145 milioane de ani în urmă), când sauropode gigantice și dinozaurii dominau pământul. Pe mare, lucrurile erau în tranziție; până la jumătate din toate speciile marine au murit într-un catastrofă la sfârșitul perioadei triasice, iar echinodermele evoluează rapid pentru a umple golul.