Care este temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman?

Căldurile extreme devin o amenințare tot mai mare pentru sănătatea umană în contextul schimbărilor climatice care au dus la valul de temperaturi record înregistrate în această vară în întreaga lume. Corpul uman este rezistent dar are și el un punct la care cedează. Așadar, care este cea mai ridicată temperatură pe care o poate suporta corpul nostru?

Răspunsul este simplu: la o temperatură a termometrului umed de 35 de grade Celsius, potrivit unui studiu publicat în 2020 în revista Science Advances.

Temperatura termometrului umed nu este aceeași cu cea pe care o raportează programele meteo sau aplicația de vreme de pe telefonul tău, ea fiind cea înregistrată de un termometru obișnuit cu mercur al cărui bulb este acoperit cu țesătură umedă, de obicei muselină, care este scufundat într-un rezervor pentru a-l menține umed.

Motivul pentru care cercetătorii folosesc acest etalon pentru a studia temperaturile extreme ține de faptul că temperatura termometrului umed înregistrează atât căldura cât și umiditatea.

Umiditatea afectează reglarea temperaturii interne a corpului

Umiditatea este importantă întrucât cu cât aceasta este mai ridicată, cu atât corpul nostru transpiră mai greu și are dificultăți în a se răcori.

Dacă umiditatea este scăzută dar temperatura ridicată, sau viceversa, temperatura becului umed probabil nu se va apropia de punctul în care corpul uman cedează, afirmă Colin Raymond, cercetători la Jet Propulsion Laboratory al NASA.

Dar atunci când atât umiditatea cât și temperatura sunt foarte ridicate, temperatura termometrului umed se poate apropia de niveluri periculoase.

De exemplu, când temperatura aerului este de 46,1°C și umiditatea 30%, temperatura termometrului umed este de doar 30°C.

Însă atunci când temperatura aerului este de 38,9

°C și umiditatea 77%, temperatura termometrului umed urcă la 35°C.

 » sursa: hotnews.ro