Într-o țară în care sportul național este sumo, unde sportivi supraponderali și obezi se luptă unul cu celălalt, nu te-ai fi așteptat ca o lege care amendează cetățenii dacă se îngrașă să fie promulgată. Dar iată că o astfel de lege este deja în vigoare de 12 ani și chiar funcționează: rata obezității în Japonia este de numai 4,30%, față de o rată de peste 33% în Statele Unite și de peste 20% în țările europene.
În România anului 2021 rata obezității este în continuă creștere, ajungând la un procent de 22,50%. O anchetă a stării de sănătate prin interviu realizată de Institutul Naţional de Statistică, în anul 2014, releva o proporţie a persoanelor obeze în populaţia adultă de 9,4%, fiind valoarea cea mai scăzută din Uniunea Europeană unde media era atunci de 15,9%.
Citește și: Companiile aeriene vor să cântărească la îmbarcare călătorii pentru a stopa obezitatea
O astfel de creștere îngrijorătoare ne face să ne întrebăm dacă nu cumva o astfel de lege, precum cea din Japonia, nu ar fi o soluție pentru a preveni și reduce epidemia de obezitate care se resimte la nivel global.
Dar, oare, ce fac diferit japonezii?
Legea Metabolismului
În primul rând, au această lege, Legea Metabolismului, care obligă angajatorii să aibă în grija lor greutatea și dimensiunea taliei angajaților lor cu vârste cuprinse între 40 și 74 de ani. Astfel, dacă talia angajatului depășește un standard impus de guvern, angajatorul plptește taxe mai mari la stat pentru asigurarea medicală. Standardul este de 86 de centimetri în talie la bărbați și de 90 de centimetri la femei. Dacă există cazuri de depășire a greutății, angajații sunt obligați să participe la programe de scădere în greutate care sunt plătite de angajator.