În urmă cu câțiva ani un cunoscut membru al comunității tech din Silicon Valley mi-a povestit despre o problemă foarte serioasă care afecta doar în jur de 2.000 de persoane de pe planetă, relatează jurnalistul și autorul Nick Bilton pentru Vanity Fair.
„Dacă erai unul dintre acei fatidici câțiva, mi-a spus el, era o dificultate care te ținea treaz seara, holbându-te la tavan cu îngrijorare și anxietate constantă. Care era această provocare insurmontabilă? Nodul Gordian? Această nefericită situație cu care doar câteva suflete erau nevoite să se confrunte? Provocarea de a fi miliardar, bineînțeles.
‘Gândește-te la asta’, mi-a spus el. ‘Este aproape imposibil să cheltui un miliard de dolari’, a continuat. Am râs de ridicolul afirmației respective dar el a mers mai departe, făcând socotelile în fața mea pentru a-și demonstra argumentul.
‘Cel mai scump avion privat Gulfstream din lume costă 65 de milioane de dolari; câteva case foarte elegante te vor costa, 20 de milioane de dolari, 30 de milioane în total; multe dintre cele mai exclusiviste mașini costă doar câteva sute de mii de dolari fiecare. Ai cumpărat toate astea și încă ți-au rămas 900 de milioane de cheltuit’.
‘Păi nu ai putea pur și simplu dona banii persoanelor și organizațiilor care au nevoie de ei?’, i-am răspuns eu.
‘Ah, dar nu poți’, mi-a spus bărbatul. ‘Îi vei da cuiva în speranța că va face lucrul corect cu ei? Trebuie să construiești infrastructuri întregi pentru a dona banii’, a continuat acesta.
Apoi mi-a explicat că trebuie să angajezi legiuni de persoane, adesea sute, printre care avocați și avocați specializați în fiscalitate, experți în finanțe, manageri de proiect, angajați responsabili de comunicare și așa mai departe, pentru a gestiona și distribui banii.