Peste cinci milioane de oameni au devenit milionari, în întreaga lume, în 2020, în ciuda pagubelor economice cauzate de pandemia Covid-19, scrie BBC.
În timp ce mulți oameni săraci au devenit și mai săraci, numărul milionarilor a crescut, la nivel global, cu 5,2 milioane persoane, la 56,1 milioane, arată Global Wealth Report, întocmit de Credit Suisse.
În 2020, mai mult de 1% dintre adulții din întreaga lume au devenit milionari.
Creșterea piețelor bursiere și majorarea prețurilor locuințelor au contribuit la creșterea averilor.
Crearea bogăției părea a fi „complet detașată” de necazurile economice ale pandemiei, spun realizatorii studiului.
Anthony Shorrocks, economist și autor al Global Wealth Report, a declarat că pandemia a avut un „impact acut pe termen scurt pe piețele globale”, dar a adăugat că acest lucru a fost „în mare parte inversat până la sfârșitul lunii iunie 2020”.
„Bogăția globală nu numai că s-a menținut constant în ciuda frământărilor, ci, de fapt, a crescut rapid în a doua jumătate a anului”, a spus el.
Cu toate acestea, diferențele de avere s-au mărit în 2020, iar Shorrocks a spus că în cazul în care creșterea prețului activelor, cum ar fi locuințele, ar fi fost eliminată din analiză, „atunci bogăția globală a gospodăriilor ar fi putut scădea”, potrivit Mediafax.
Bogăția globală totală a crescut cu 7,4%, se arată în raport.
De la începutul secolului al XXI-lea, numărul persoanelor cu avere cuprinsă între 10.000 și 100.000 de dolari s-a triplat, de la 507 milioane în 2000 la 1,7 miliarde la mijlocul anului 2020.
Autorii studiului spun că majorarea averilor arată “prosperitatea în creștere a economiilor emergente, în special China, și expansiunea clasei de mijloc în țările dezvoltate”.
Nannette Hechler-Fayd’herbe,