China a trimis joi trei astronauți pe noua sa stație spațială care acum este în construcție, dar la final de 2022 ar trebui să fie gata. Chinezii au planuri mari cu această stație care este gândită să funcționeze mai mult de 10 ani, să găzduiască și șase astronauți simultan și să ”cimenteze” poziția țării în rândul puterilor spațiale, alături de SUA și Rusia. Pentru China momentul este unul special: în iulie se împlinesc 100 de ani de la fondarea Partidului Comunist Chinez.
China a început să lucreze la programul său spațial în anii 90 și a trimis primul om în spațiu în 2003. De atunci s-au întâmplat multe, iar China a pus în decembrie 2013 un rover pe suprafața Lunii, iar în mai 2021, pe suprafața lui Marte. Țara nu mai trimisese de șase ani astronauți pe orbită.
Acum, un alt segment al noii stații spațiale chineze a ajuns cu succes pe orbita terestră, la 380 km deasupra Terrei, iar astronauții vor petrece acolo trei luni în care vor face experimente, vor experimenta și scurte ieșiri în spațiu și vor lucra pentru ca modulul de 22 de tone Tianhe să fie integrat cu celelalte componente.
Pentru China este un mare motiv de mândrie, iar presa a scris mult în aceste zile despre drumul de 6 ore și jumătate al celor trei astronauți. China spune apăsat că are planuri mari cu această stație și că este deschisă și pentru a colabora cu alte țări, în contextul în care SUA a interzis în 2011 cooperarea cu China în domeniul explorării spațiale.
Rusia se arată deschisă pentru a colabora cu China și în viitor vom vedea probabil cosmonauți ruși pe noua stație chineză. Se prognozează că șederile pe noua stație vor fi și de șase luni pentru astronauți.