Imprecizia legilor şi neglijenţa unor funcţionari ai statului, inclusiv magistraţi, l-au făcut pe un orădean să-şi petreacă ani întregi încercând să scape de problemele pe care i le-a adus vânzarea unei maşini.
După ce s-a trezit cu amenzi de la CNADNR pentru lipsa rovinietei, a intentat şi a câştigat un proces pentru ca maşina să fie trecută pe noul proprietar, dar după câţiva ani era bun, din nou, de plată: o instanţă de judecată l-a obligat să achite daune pentru un accident de care nu avea habar, după un proces despre care nu fusese înştiinţat.
BIHOREANUL vă prezintă povestea absurdă, tipic românească, a unui cetăţean nevoit să lupte ani de zile cu un sistem birocratic şi juridic rupt de realitate.
De la amenzi…
Păţaniile lui Raoul Popa au început când avea 19 ani şi a decis să-şi vândă maşina, un Audi A4. „În martie 2011 am dus-o la Deva în piaţă şi am vândut-o unui bărbat din oraşul Brad, pe care atunci l-am văzut prima şi ultima oară”, spune orădeanul, ajuns acum la 29 ani. La un birou de copiat acte au încheiat contractul de vânzare-cumpărare şi au completat o fişă cu care cumpărătorul trebuia să meargă la primăria de domiciliu, să fie luat în evidenţe pentru plata impozitului, iar apoi la Înmatriculări, să fie trecut ca proprietar în talon.
Anul următor, însă, orădeanul a primit înştiinţări de la Compania Naţională de Administrare a Drumurilor Naţionale şi Autostrăzilor (CNADNR), cum că avea de achitat amenzi pentru lipsa rovinietei, dându-şi astfel seama că noul proprietar nu transcrisese maşina pe numele său.
Ca să scape de alte surprize, la finele anului 2012 i-a deschis acestuia un proces la Judecătoria Deva, care a dispus ca Serviciul de Înmatriculări să facă în baza de date menţiunile referitoare la înstrăinarea maşinii,