ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice sumă este binevenită. Doamne, ajută!
În urmă cu 31 de ani, pe 14 iunie 1990, la primele ore ale dimineții, asistam din clădirea Institutului de Arhitectură cum Piața Universității era invadată de licurici – lămpașele minerilor – pe fondul unui sunet bizar, subliminal, un uruit sinistru menit să declanșeze cine știe ce reacții la nivelul subconștientului.
ActiveNews prezintă azi, în exclusivitate, o expoziție online cu 52 de lucrări fotografice din timpul manifestației anticomuniste din Piața Universității 1990 și a evenimentelor din iunie 1990. cât și extrase din documentele Armatei despre „rebeliunea legionară” care a precedat Mineriada plus cele 1979 de file din Doasrul MIneriade, acum întors la Parchetul Militar după trei ani de circotecă prin justiție și alți 31 de ani de când se tot caută vinovații… chiar de către urmașii lor. De asemenea, adăugăm câteva filmări ale Ligii Studenților, furate din posesia noastră și regăsite apoi, după ani, fraudulos și dubios, la GDS și IICCMER. Vom reveni pe parcursul zilei și cu alte mărturii de primă mână. Nu-i vom uita nici pe colegii din presa de partid și de stat, atunci ca și acum.
Cum am mai scris destul legat de acele zile negre nu vreau să mă repet prea mult. M-am trezit recent cu primul material despre ce am pătimit atunci – „Infernul se numește Măgurele”, scris de Sorin Roșca Stănescu în „România liberă” – reprodus online în Muzeul Universității București. Na, că am ajuns și la Muzeu, mi-am zis cam îngândurat, deși încercasem să „scap” evitând răspunsul, când cercetătorul Valentin Maier mi-a solicitat un interviu pentru acest proiect. Inițiativa are, totuși, un merit. Anul trecut, când, după București și Brașov, am organizat la Muzeul Unirii din Iași împreună cu fotografii Nic Hanu și Pascal Ilie Virgil expoziția „Fenomenul Piața Universității – 30 de ani” două puștoaice cam de primii ani de facultate m-au întrebat dacă fotografiile sunt din România și dacă da când s-au petrecut toate acestea că ele nu știu nimic despre asta.
Și Marian Munteanu a fost întrebat o dată de o tânără reporteriță de la Digi TV dacă a fost și el prin Piața Universității… Să zicem că e explicabil în cazul lui: în 30 de ani dacă a fost invitat de vreo câteva ori la TV la astfel de aniversări/comemorări. Indezirabilii din 1990, legionarii lui Iliescu-KGB, au rămas până azi la fel. Televiziunile sunt invadate de tot felul de fețe atotștiitoare care se lăbărțează pe ecran explicându-ne nouă, celor care am fost acolo, ce am trăit. Așadar, înainte de a prezenta documentele, filmările și fotografiile, poate că e de folos să reproduc pe scurt ce am trăit atunci, de exemplu, din Evenimentul Zilei de anul trecut:
Minerii au vrut să-i taie capul lui Marian Munteanu dar și fratelui meu,