Bonda, tribul unde femeile își cresc propriul soț
Tribul, care trăiește în prezent pe dealurile din districtul Malkangiri al Odisha din India, poartă denumirea de Bonda și este format din peste 12.000 de oameni, majoritatea femei.
În societatea Bonda, femeile se bucură de o poziție privilegiată. Ele sunt lucrătorii primari și furnizorii de alimente pentru comunitate. Regulile tribului spun că femeile Bonda trebuie să se căsătorească cu băieți care sunt cu cel puțin 10 ani mai tineri decât ele. Ideal ar fi, însă, ca diferența de vârstă dintre un o băiat și o femeie din trib să fie de 15 ani. Așa că de cele mai multe ori, o femeie de aproximativ 25 de ani ajunge să se căsătorească cu un băiat de 10 ani.
Citește și: Proiect foto inedit: 23 de fotografii cu oameni din toata lumea si mancarea pe care o consuma zilnic
Femeia devine, practic, un fel de tutore al soțului ei și își asumă faptul că îl va întreține și îl va educa. Înainte de căsătorie, familia băiatului plătește o formă de zestre pentru mireasă, iar de obicei se oferă un anumit număr de vaci, în funcție de statutul social al femeii. În primii ani de căsnicie nu se pune problema de relații amoroase, în această perioadă femeia având grijă de băiat exact că de un copil. Dimineața îl hrănește, apoi pleacă să caute hrană, în timp ce soțul se joacă cu alți copii. Când băiatul devine adult, rolurile se inversează, revenindu-i lui responsabilitatea de a-și îngriji soția și de a-i fi alături până la bătrânețe.
Divorțul este o problemă în triburile Bonda. De exemplu, dacă o femeie ajunge să divorțeze pe motive de adulter, fostul soț poate cere dublul prețului plătit pentru căsătoria lor.