Locul cel mai fierbinte de pe Terra este deșertul Dasht-e Lut din Iran, temperaturile atingând la suprafața solului și +80 de grade, arată un studiu care spune că un alt loc fierbinte este deșertul Sonoran, de la granița dintre SUA și Mexic. Cele mai mari temperaturi măsurate la stații meteo au fost în Death Valley (California), +56 de grade, dar și în țările arabe.
Datele satelitare arată că temperaturile pot ajunge la 80,8 grade la sol în deșertul iranian, iar statisticile din intervalul 2002-2019 arată că în mod regulat acolo temperaturile extreme au fost cele mai mari din lume, datorită așezării geografice care favorizează persistența maselor de aer foarte cald.
Primele date, din 2005, arătau maxime de 70,7 în deșertul Dasht-e Lut care se întinde pe o suprafață de 51.000 kmp, echivalentul a 10 județe de la noi din țară. Acum, seturi de date pe mai mult timp arată că temperaturile pot fi cu 10 grade mai ridicate.
Un alt loc fantastic de cald este și deșertul Sonoran (sau Desierto de Sonora, cum îi spun mexicanii), un loc arid cu o suprafață de 260.000 kmp (mai mare deci decât România) situat în SUA și Mexic.
În Sonoran nu se ating atât de des valorile din deșertul iranian, dar aceiași factori contribuie la apariția acestor extreme: locul este înconjurat de munți și masele de aer cald sunt ținute ”captive”.
Studiul a fost publicat în Bulletin of the American Meteorological Society.
Sunt mult mai mici maximele absolute în locurile unde există stații meteo.
Pe 10 iulie 1913 termometrul arăta 56,7 grade în Death Valley, dar acest record este contestat de mulți, pe motiv că a fost măsurat cu instrumente inexacte. Pe 16 august 2020 au fost +54,4 grade.