Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) atrage atenția asupra pericolului aprobării proiectului legislativ L 107/2021 pentru modificarea Legii nr.17/2014, întrucât, potrivit comunicatului UNCSV din 12 mai, până în 2030, 7 milioane de ha arabil ar putea fi deținute de străini.
„Facem un apel la parlamentari să conștientizeze, susțină și asigure, că forma proiectului legislativ L 107/2021 aprobată, menține condițiile privind domiciliul național, obligația achitării unui impozit de 80% pentru diferența de preț al terenurilor extravilane vândute mai devreme de 8 ani și să fie introduse articole noi care să statueze interzicerea dării în plată dacă nu se parcurge și respectă procedura din prezenta lege, introducerea unui plafon pentru persoanele fizice și juridice care vor să achiziționez teren, rămânând ca în arendă, să se poată exploata suprafețe nelimitat, de oricine”, a declarat Ionel Arion, Președintele „PRO AGRO” și Mircea Băluță, Președintele UNCSV.
„Este foarte important pentru asigurarea securității alimentare și suveranității teritoriale a României să rămână în vigoare obligația cumpărătorilor și/sau acționarilor persoanelor juridice care intenționează să achiziționeze teren extravilan agricol, de a avea domiciliul pe teritoriul național, cu minimum 5 ani înainte de tranzacție, preluată după modelul francez unde există această obligație pentru minimum 7 ani”, mai specifică comunicatul.
În această direcție, protestul de astăzi din Piața Universității are ca prim obiectiv interzicerea vânzării la liber a pământurilor către străini, obiectiv pentru care au luptat, generații la rând, înaintașii noștri. Să urmăm, așadar, îndemnul înaintașilor noștri, precum cel al voievodului bihorean Menumorut de a nu ceda noilor invadatori „DIN PĂMÂNT NICI CÂT UN DEGET, NICIODATĂ, CÂTĂ VREME VOM FI ÎN VIAȚĂ”(Anonymus).
„Așadar în condițiile în care diferite foruri internaționale anunță o mare criză alimentară, în Parlamentul României există un proiect de lege prin care practic ne tăiem singuri craca de sub picioare, adică riscăm la modul cel mai concret să nu mai avem suprafețe agricole care să ne aparțină, devenind total dependenți de importurile de produse alimentare care, ce să vezi, vor avea un preț foarte ridicat.
Despre problema Transilvaniei am mai vorbit, aici fiind un caz concret de siguranță națională, Ungaria putând să cumpere pământ nu doar prin intermediari, adică prin cetățenii de etnie maghiară care au dobândit și cetățenia statului ungar, ci și prin bănci sau fonduri de investiții…să mai spunem și că în Ungaria unui străin îi este practic imposibil să cumpere pământ sau faptul că Banca Internațională de Investiții a Rusiei își va muta sediul la Budapesta? Interesantă mișcare, mai ales în acest context.
Cam despre asta este vorba…despre cum un stat, statul român, se sinucide practic adoptând astfel de măsuri dacă noi nu-l vom opri prin presiunea exercitată asupra factorilor săi de putere. Pe fondul vulnerabilității generată de restricțiile din ultimul an, care au prăbușit economia națională, vine această lovitură de măciucă în capul suveranității naționale”, a declarat Mihai Tîrnoveanu.
„De aceea, răspundem Prezent în Piața Universității si apoi în fața Guvernului, pentru a opri prin prezența noastră masivă,