Rectorul UMF Iași, Viorel Scripcariu, a solicitat, conform deciziei nr. 516/ 12.05.2021, ca participarea la examene a studenților din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași să fie condiționată de dovada vaccinării sau a unui test RT-PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore. Într-o corespondență oficială parvenită redacției, Ministerul Sănătății afirmă privitor la o astfel de condiționare, că este în afara legii.
Conform documentelor publicate mai jos, în data de 11.05.2021, Avocatul Poporului a răspuns solicitării înaintate de petenta Monica Petruț față de pretenția unei conduceri universitare de a condiționa prezența la stagii de vaccinare, cu o comunicare oficială primită de la Ministerul Sănătății. Astfel, în răspunsul oferit de Zsolt Molnar, Adjunct al Avocatului Poporului, se arată că „ne-am adresat atât Ministerului Educației și Cercetării, cât și Ministerului Sănătății pentru a ne comunica un punct de vedere față de situația semnalată, dar și măsurile dispuse în acest sens, dacă este cazul”.
Petiția a fost analizată în contextul art. 16 privind egalitatea de drepturi, al art 32 privind dreptul la învățătură și al art. 34 privind dreptul la ocrotirea sănătății, din Constituția României.
Referitor la ilegalitatea deciziei de a restricționa accesul studenților la examene, Ministerul Sănătății a subliniat că, potrivit HG 1031/2020, în România vaccinarea este voluntară (neobligatorie).
Ca atare, „Accesul studenților Universităților de Medicină și Farmacie din România în spitalele unde aceștia își desfășoară stagiile de practică, nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva Sars-Cov-2.”
„Așadar, având în vedere dispozițiile constituționale privind garantarea dreptului la învățătura și a dreptului la ocrotirea sănătății *art.32 și 34 din Constituția României), tinând cont de prevederile art. 660 din Legea 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, privind acordul pacientului supus metodei de prevenție, condiționarea accesului la stagiul de practică de vaccinarea împotriva COVID-19 o apreciem în afara cadrului legal”, se arată răspunsul Ministerului din 05.04.2021 cu privire la solicitarea înregistrată în 17 aprilie 2021.
Dacă nu poate fi condiționată de vaccinare prezența în cadrul stagiului de practică, unde studentul intră în directă legătură cu pacienți, cu atât mai mult nu poate fi condiționată prezența în cadrul examenelor obligatorii. Decizia rectorului UMF Iași este anti-Constituțională.
Dr. Răzvan Constantinescu, medic la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași și de 28 de ani cadru didactic al UMF ”Gr. T. Popa”
Iași, consideră, de asemenea, că decizia conducerii UMF Iași privind discriminarea studenților pe motiv de vaccinare este ABERANTĂ și NELEGALĂ. Colaboratorul ActiveNews a afirmat în legătură cu decizia rectorului Viorel Scripcariu, din 12.02.2021, în felul următor: „Decizia este menită doar să crească numărul de studenți injectați în următoarele zile, pentru a putea raporta și noi la minister depășirea planului la hectar (acest fapt este sugerat și de sintagma ”inclusiv cu prima doză” – cu alte cuvinte, îi admitem pe cei încă ”neprotejați”, dar care au dovedit supușenie și bunăvoință!). Ea nu va fi aplicată”.
Iată Documentele: