Pe un deal din regiunea Dorset, în sudul Angliei, oamenii au realizat acum mult timp un uriaș care ține o bâtă în mână și are 55 de metri lungime și 51 metri lățime. Nu se știe însă cu cât de mult timp în urmă a fost ”sculptat” acest uriaș de pe deal: unii spunând că pe vremea romanilor, iar alții că după secolul 16. Un studiu arată însă că este vorba de prima parte a Evului Mediu.
Gigantul de la Cerne Abbas este sculptat în partea laterală a unui deal abrupt, și este vizualizat cel mai bine din partea opusă a văii sau din aer. Sculptura este formată dintr-un șanț de 30 cm lățime și aceeași adâncime. Iarba din șanț este tăiată periodic, iar pământul este acoperit cu cretă.
S-a vorbit mult despre uriașa figură de pe deal, unii spunând că a fost creată de oamenii preistorici. Alți arheologi au spus că este o operă mult mai nouă, mai ales că primele documente îl menționează pe uriaș la 1694 și dacă ar fi fost cu mult mai vechi, nu ar fi trecut neobservat.
Au fost analizate sedimentele cu cele mai noi tehnologii, pentru a se determina când acestea au fost expuse ultima oară la lumina soarelui, iar concluzia este că acest uriaș a fost realizat undeva în perioada anilor 700 și 1000, probabil de populații anglo-saxone.
În apropiere se află mănăstirea Cerne, fondată în anul 987, și unii spun că mănăstirea a fost construită pentru a-i converti la creștinism pe localnicii ”barbari” care venerau un vechi zeu anglo-saxon numit Heil sau Helith. O teorie ar fi că uriașul este o reprezentare a acestui zeu.
Unele teorii spun că uriașul este un erou popular stil Hercule, dar există și o teorie că ar fi o caricatură la adresa lui Oliver Cromwell,