Mai multe mari asociaţii de apărare a drepturilor omului şi apropiaţi ai victimelor au făcut apel luni la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în vederea înfiinţării unei comisii de anchetă independente asupra violenţelor poliţiste împotriva afro-americanilor în SUA, informează AFP, citată de Agerpres.
Organizaţii precum Human Rights Watch, Amnesty International, ACLU şi 171 de familii i-au scris Înaltului Comisar pentru drepturile omului al ONU, Michelle Bachelet, care ar urma să prezinte în iunie un raport despre „rasismul sistemic” şi violenţele poliţiste.
Semnatarii scrisorii îi cer să includă în concluziile acestui raport – care nu vizează explicit SUA – „recomandări specifice” pentru stabilirea unei comisii internaţionale de anchetă asupra folosirii forţei de către poliţia americană, în special împotriva minorităţii de culoare.
Acest tip de comisie este o structură de nivel înalt, rezervată în general marilor crize, precum conflictul sirian.
„Credem că un mecanism internaţional solid va întări şi completa – şi nu va submina – eforturile” guvernului lui Joe Biden pentru „combaterea inegalităţilor rasiale”, justifică semnatarii scrisorii, care amintesc că poliţia americană ucide în medie o mie de persoane pe an, cu o suprareprezentare a afro-americanilor printre victime.
Ei cer de asemenea fostei preşedinte chiliene să le recomande SUA să adopte planuri de luptă naţionale împotriva rasismului şi să pună în aplicare mecanisme de reparaţie pentru descendenţii victimelor sclaviei.
Consiliul pentru Drepturile Omului, instanţă ONU cu sediul la Geneva, s-a reunit în regim de urgenţă după decesul, pe 25 mai 2020, al afro-americanului George Floyd sub genunchiul unui poliţist alb, deces care a generat manifestaţii uriaşe împotriva rasismului în întreaga lume.
Cu acea ocazie, statele africane au prezentat o rezoluţie prin care se cerea înfiinţarea unei comisii de anchetă internaţionale pentru a face lumină asupra „rasismului sistemic”