Alin Neamțu este cel mai mare crescător de porci Mangalița din Timiș. El dețină o fermă cu 600 de capete la Ficătari și își dă doctoratul la USAMVB Timișoara din creșterea rasei Mangalița, cu tema creșterea rasei autohtone Mangalița. El este și procesator în programul inițiat de fostul ministrul Daea, de sprijin al crescătorilor de Bazna și Mangalița.
Mangalița iubește foarte mult noroaiele și bălțile
Tradiția pentru creștere a animalelor el a moștenit-o de la bunicul său, nu de la tată, care a fost ofițer și nu s-a ocupat cu agricultura. ”Bunicii mei au fost țărani bănățeni agricultori și mari iubitoare de animale pe care le-au crescut în gospodărie. Am avut o relație specială cu ei. Cred că tot ceea ce sânt ca fermier am moștenit de la bunicul meu, care era și măcelarul satului. Era atât de priceput încât era chemat de săteni să le taie porcii de Crăciun. De la bunicul am această pasiune pentru creșterea porcilor”, spune Alin Neamțu, în vârstă de 45 de ani.
El crește Mangalița de 10 ani, dar dacă în primii cinci ani o făcea mai mult din pasiune pentru a asigura hrana familiei, din 2015, a început extinderea. A cumpărat o veche fermă pe care a modernizat-o și a adaptat-o pentru creșterea acestei rase de suine. El spune că una dintre caracteristicile fundamentale ale Mangaliței este faptul că nu poate trăi într-un spațiu închis. Animalele au nevoie de țarcuri largi în câmp deschis, să se poată mișca în voie sub cerul liber, indiferent de vreme. Porcul iubește foarte mult noroaiele și bălțile. Se simte foarte bine când se bălăcește în noroiul cu apă. Totul a început de la două scroafe. Acestea au fătat, iar purcelușii au fost crescuți mari. Scroafele au făcut la rândul lor purceluși,