Roverul Curiosity, care se află pe Marte de mai bine de 8 ani, a trimis pe Terra o serie de imagini superbe cu o formațiune stâncoasă numită Mont Mercou. Curiosity examinează craterul Gale și se găsește la peste 3.700 km de Perseverance, roverul care a amartizat pe 18 februarie.
Curiosity a trimis zeci de fotografii, iar cea mai spectaculoasă este una în care apare alături de o formațiune stâncoasă numită de geologi afloriment, adică un loc unde rocile din subsol apar la suprafața scoarței planetei, datorită eroziunii sau a descompunerii artificiale.
Numele Mont Mercou a fost ”împrumutat” de la un munte din sud-estul Franței. Formațiunea stâncoasă de pe Marte are 6 metri înălțime, iar roverul care a ajuns pe Planeta Roșie în vara lui 2012 a luat și o mostră de rocă, a 30-a de la începutul misiunii sale.
Roverul a vaporizat mostra și o analizează cu instrumentele din dotare, după ce sondele care orbitează planeta au detectat în zonă existența unui mineral argilos numit nontronit care și-a primit numele de la satul Nontron care se află în Franța lângă Mont Mercou.
Zona de unde roverul a luat mostra este una extrem de importantă din punct de vedere geologic, fiind o zonă de tranziție între roci argiloase și roci cu sulfați. Geologii speră să poată afla încă un răspuns la întrebarea: de ce Marte a devenit acum peste 3 miliarde de ani un loc atât de arid și de rece, după ce la începuturi era un loc ce putea găzdui forme de viață.
Curiosity a trimis și o panoramă 3D cu Mont Mercou.