Kievul recomandă țărilor NATO vecine cu Ucraina să-și sporească pregătirea pentru război cu Rusia

Administrația prezidențială de la Kiev recomandă țărilor NATO care se învecinează cu Ucraina să-și sporească starea de pregătire pentru luptă în contextul escaladării tensiunilor ruso-ucrainene. Președintele de la Kiev, Volodymyr Zelenskiy, a acuzat Moscova că a concentrat trupe la frontierele estice și sudice ale Ucrainei, iar Statele Unite au avertizat Rusia împotriva unei încercări de „intimidare” a Ucrainei, relatează The Moscow Times.

Materiale video postate pe contul de Twitter „The Intel Crab” arată zeci de tancuri și blindate și alte vehicule încărcate pe un tren, aflat pe podul ce traversează strâmtoarea Kerci și care se îndreaptă spre regiunea ocupată Crimeea.

Analistul militar care deține The Intel Crab, ce se descrie drept un „agregator de informații open source”, a comentat: „Forțele rusești desfășoară cantități masive de echipament militar în Crimeea”.

În ultimele săptămâni, pe rețelele de socializare au fost postate zeci de videoclipuri ce arătau convoaie rusești de tancuri și alte vehicule de luptă care, aparent, se îndreptau spre frontiera Rusiei cu Ucraina.

Încă din 2014, estul Ucrainei este scena unui conflict sângeros între separatiștii sprijiniți de Rusia și trupele loaiale Kievului, iar săptămâna aceasta, oficialii ucraineni au raportat masarea forțelor rusești în regiunea ocupată Crimeea și în proximitatea teritoriilor controlate de insurgenții pro-ruși.

În acest context tensionat, Roman Mashovets, adjunctul șefului oficiului președintelui Ucrainei, a recomandat țărilor NATO, care se învecinează cu statul ucrainean, să își sporească pregătirea pentru luptă. Oficialul a declarat acest lucru în timpul unei întâlniri cu ambasadorul Canadei, Larisa Galadza, relatează agenția Ukrainian News Agency.

„În plus, se recomandă creșterea nivelului de pregătire pentru luptă a trupelor din țările NATO care se învecinează cu Ucraina”, a afirmat el.

Mashovets a mai declarat că activitățile comune ale forțelor statului ucrainean cu trupele NATO, inclusiv exerciții militare, pot stabiliza situația de securitate din regiune.

„Astfel de acțiuni ale Federației Ruse reprezintă o provocare pentru securitatea Ucrainei și a NATO, care trebuie contrabalansată prin eforturi comune”, a spus el.

Oficialul a menționat că ultimele evenimente din est, în special provocările și încălcarea sistematică a armistițiului, demonstrează refuzul Rusiei de a se conforma acordurilor internaționale.

Potrivit acestuia, Ucraina este preocupată și de exercițiile Vest-2021, pe care forțele armate din Rusia și Belarus le pregătesc pentru luna septembrie.

Săptămâna aceasta, oficialii de la Moscova și Kiev s-au acuzat reciproc pentru creșterea violenței în estul Ucrainei, fapt ce ar putea duce la reizbucnirea confruntărilor pe scară largă. Zelenskiy a declarat că, de la începutul anului, 20 de militari ucraineni au fost uciși și 57 răniți.

Serviciile militare de informații de la Kiev au acuzat Rusia că pregătește să „își extindă prezența militară” în regiunile din Ucraina de est – Doneț și Lugansk – care sunt controlate de separatiști.

Oficialii de la Kiev au mai adăugat că „nu exclud” o potențială încercare a forțelor ruse de a pătrunde „adânc pe teritoriul ucrainean”, în coordonare cu separatiștii.

„De la mijlocul lunii aprilie, unitățile lor de luptă vor fi pregătite pentru o ofensivă”, a declarat un oficial ucrainean, citat de agenția AFP.

Moscova a negat în mod repetat că ar fi trimis trupe și arme în sprijinul separatiștilor, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat joi că Rusia este liberă să mute trupe pe teritoriul său.

„Federaţia Rusă îşi mută forţele armate pe teritoriul său după cum consideră necesar.”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, fără să confirme sau să infirme informațiile privind consolidarea forțelor ruse la frontiera ucraineană.

Într-o videoconferință, Peskov a declarat că, „de-a lungul perimetrului frontierelor Rusiei, se poate observa o activitate sporită a forțelor armate ale ţărilor NATO, ale altor alianţe şi ale unor ţări”.

„Toate acestea ne obligă să fim în alertă”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de TASS.

Peskov a adăugat că mișcarea trupelor ruse „nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni și nu reprezintă o amenințare pentru nimeni”.

Degradarea situației de securitate în Ucraina a provocat preocupări și la NATO și la Washington. De altfel, miercuri, Comandamentul european al SUA a ridicat nivelul de alertă din această cauză.

„Discutăm preocupările noastre cu privire la această creștere a tensiunilor și a încălcării armistițiului și a tensiunilor regionale cu aliații NATO”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-un briefing de presă desfășurat miercuri, potrivit publicației Star and Stripes.

Situația din Ucraina l-a determinat în aceeași zi pe șeful statului major al Forțelor Armate ale SUA, generalul Mark Milley, să-i contacteze pe omologii săi, atât din Rusia, cât și din Ucraina, în încercarea de aplana tensiunile.