Motivând lupta cu pesta porcină africană, Ministerul Agriculturii, prin ANSVSA, pregătește să dea o nouă lovitură mortală gospodăriilor țărănești și fermelor de familie, începând cu data de 21 aprilie 2021.
Fermierii susțin că în proporție de peste 60% carnea de porc pe care o cumpărăm din hypermarket este importată, de obicei din Spania și din alte țări.
Dacă vechiul ordin eliminat, care l-a îngrozit pe micul producător și a trezit proteste vehemente în toată țara, limita numărul la 5 porci, acum acest număr a crescut la 6, conform noului ordin aflat în dezbatere publică, și omul nu va avea voie să mai comercializeze nimic. Această prevedere va lovi puternic în micul producător care trăiește din această practică.
”Creșterea porcinelor poate fi făcută de către: a) persoane fizice neînregistrate la ORC în cadrul exploataţiilor noncomerciale, înregistrate în SNIIA, care cresc până la 6 capete porcine. Porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, nu se comercializează iar 6 reproducția acestora în aceste exploataţii este interzisă. Carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate exclusiv consumului în gospodaria proprie (familial)”, se arată în document.
Pe teritoriul României se organizează următoarele tipuri de exploataţii de porcine: a) exploataţii non-comerciale; b) exploataţii comerciale organizate în funcţie de specificul acestora; c) crescătorii de vânat şi -sau complexuri de vânătoare, organizate în condițiile stabilite de Ordonanţa Guvernului nr. 81/2004, aprobată cu modificări prin Legea nr. 486/2004.
Creșterea porcinelor poate fi făcută de către: a) persoane fizice neînregistrate la ORC în cadrul exploataţiilor noncomerciale, înregistrate în SNIIA, care cresc până la 6 capete porcine. Porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, nu se comercializează iar 6 reproducția acestora în aceste exploataţii este interzisă. Carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate exclusiv consumului în gospodaria proprie (familial);