Oamenii consumă carne din cele mai vechi timpuri, iar relația omului cu carnea a fost una complicată. Carnea are un gust mai bun decât alte alimente și a ajutat oamenii să supraviețuiască în condiții grele, dar de la animale s-au transmis boli la om și de la carnea alterată mulți s-au îmbolnăvit grav. În articol puteți citi pe larg despre istoria consumului de carne și despre diverse interdicții impuse din cele mai vechi timpuri până în perioada medievală.
Informația pe scurt:
- Vaca, oaia, capra și porcul sunt primele animale domestice introduse pe teritoriul nostru acum 7-8 milenii. Oile și caprele. erau tăiate în sezonul rece, iar carnea ținea mai mult, în timp ce în sezonul cald se bazau mult pe vegetale, pe fructe, pește și moluște. Nu tăiau animale primăvară.
- Acum 7-8.000 de ani locuitorii celebrului sit Catal Huyuk din Turcia consumau carnea animalelor domesticite – capre, oi și porci, dar vânau și cerbi, mistreți și măgari sălbatici. În afară de carne consumau mâncăruri preparate din orz, mazăre și două feluri de grâu.
- Unii filosofi din Grecia Antică blamau consumul de carne, cei mai radicali afirmând chiar că aburii cărnurilor astupă mintea și îngreunează gândirea.
- Timp de 12 secole au existat în Japonia interdicții privind consumul de carne. În unele perioade au fost mai dure, în altele mai laxe.
- Porcul a fost domesticit acum 9-10.000 de ani în Anatolia și în China și a fost crescut pe scară largă fiindcă are carne bună la gust și este mai simplu de crescut decât vitele. Porcul a fost încă de acum peste 2.500 de ani interzis în unele zone din Orientul Mijlociu.
- Încă de acum câteva milenii la unele popoare era strict interzisă tăierea animalelor de povară,