Cât de mult a afectat ultimul an copiii? Reprezentant UNICEF în România: Ei vor purta cicatricile pandemiei

Pandemia de Covid a afectat serios viața copiilor. Un raport UNICEF vorbește despre un regres cu privire la aproape toți indicatorii cheie. A crescut numărul copiilor înfometați, abuzați, afectați de anxietate, care trăiesc în sărăcie ori sunt forțați să se căsătorească. În același timp, a scăzut accesul lor la educație, socializare, sănătate, nutriție și protecție. Copiii s-au confruntat cu anxietate, depresie și izolare în toată această perioadă, iar cei mai afectați sunt cei aflați în situații vulnerabile, a spus Pieter Bult, reprezentant UNICEF în România, într-o intervenție la Digi24.

Concluzia care ar trebui să dea de gândit părinților, tutorilor, autorităților este că în anii următori, copiii vor rămâne cu traumele pandemiei. 

„Un impact major a fost asupra educației. Știm că în jur de 170 de milioane de copii au pierdut aproape 1 an de educație din cauza închiderii școlilor. Mulți copii au putut continua cursurile în mediul online, dar știm că 1 din 3 copii nu a putut accesa educația online”, a declarat la Digi24 Pieter Bult, reprezentant UNICEF în România.

Copiii care se aflau într-o situație vulnerabilă înainte de pandemie au fost afectați și mai mult, a precizat Pieter Bult. 

„Copiii s-au confruntat cu anxietate, depresie și izolare. Aceasta este o altă zonă importantă pe care trebuie să o analizăm. Sărăcia în rândul copiilor a crescut semnificativ, cu peste 50% în țările mai puțin dezvoltate, și nu doar acolo. Știm că în România de asemenea această problemă constituie o adevărată provocare”, a mai spus acesta. 

Cum a afectat pandemia de COVID-19 copiii

Potrivit raportului UNICEF, în martie 2021, 13% din 71 de milioane de cazuri de COVID-19 din 107 țări (62% din totalul infectărilor la nivel mondial), care au date în funcție de vârstă erau copii și adolescenți cu vârsta sub 20 de ani.

 » sursa: www.digi24.ro