A cincea tranziție a Republicii Moldova a început. Un articol din Constituție permite acest scenariu – CURIERUL ROMÂNESC

40% dintre cetățenii Republicii Moldova susțin ReUnirea, dar ce facem cu 60%? Când a încpuput cea de-a 5-a tranziție a statului Republica Moldova? Între cine se duc luptete de clasă politică și socială peste Prut? Își asumă Chișinăul și acceptă Bucureștiul sau invers? De unde începe presiunea publică? Cum ne păstrăm moștenirea românească? Sunt principalele întrebări la care s-a găsit răspuns la Curierul Românesc.

Relația socio-culturală a României cu Republica Moldova, dar și cele mai importante perspective de viitor ale acestei colaborări au fost analizate de către Dan Nicu, Expert Asociat în cadrul Laboratorului de Inițiative pentru Dezvoltare din Republica Moldova, în cadrul emisiunii Curierul Românesc realizată de Alina Panico.

Republica Moldova se află în faza a 4-a de tranziție din 1812 încoace. Este vorba de o tranziție care ne-a fost impusă de Imperiul Rus mai întâi, o bucată din Principatul Moldovei a fost transformată într-o gubernie rusească. Apoi a existat Unirea cu Țara-Mamă din 1918, fiind o tranziție de la anormalitate spre normalitate a fost întreruptă violent în 1940 și 1944, moment în care am fost transformați în Republică Sovietică și asta a fost a 3-a tranziție, al treilea proces de intervenție din afară.

 » Citește tot articolul pe Curierul Românesc.

Lasă un răspuns