Îmi amintesc că, acum aproape un an, mai multe cunoștințe din jurul meu se ghidau după informațiile publicate sau comunicate de instituțiile publice sau de Grupul de Comunicare Strategică – grup care, așa cum s-a dovedit, este paralel cu orice fel de comunicare. Întotdeauna m-am întrebat, cum poți să înghiți pe nemestecate informațiile oferite de către diverși vorbitori, chiar dacă e vorba de însuși Raed Arafat? În cazul în care ați uitat, anul trecut sondajele arătau că peste trei sferturi din români au încredere în Arafat (IRES). Anul acesta am văzut un singur sondaj, și deși nu respectă rigorile metodologice, fiind realizat de către o publicație online – Political.ro, 83% din respondenți sunt de părere că Arafat ar trebui demis pentru dezastrul din învățământ și sănătate. Suprinzător? Nu chiar.
Valul de neîncredere al oamenilor de rând în instituții și în reprezentații acestora a crescut. Nici în al unsprezecelea ceas, politicienii și cei care le fac strategia de comunicare nu au înțeles cât de important este să ai un mesaj coerent și să nu ieși public cu date care se bat cap în cap. Mai mult decât atât, se pare că nu au înțeles că trebuie să anticipezi care sunt consecințele unei comuncări deficitare.
De pildă, de mai bine de un an de zile, ne-au speriat cu numărul pacienților de la ATI din motiv de COVID. Și chiar am stat cuminți în casă câteva luni, tocmai ca instituțiile să se pregătească pentru pandemie. Doar că nu au făcut mai nimic, în afara de comunicare paralelă. De exemplu, chiar aseară Digi24 arăta două seturi de date referitoare la pacienții internați la ATI: Grupul de Comunicare Strategică spunea că ar fi vorba de 1093 de pacienți internați, dar datele Ministerului Sănătății indicau doar 221. Câți sunt până la urmă? Și de aici, putem să mergem mai departe: cum trec anumite localități în scenariu roșu peste noapte, cum sunt calculate cifrele privind numărul celor infectați cu COVID, câți s-au vaccinat până la urmă – înțeleg că e vorba și de o „vaccinare paralelă”?
În cine să se mai încreadă cetățenii? Ce legitimitate mai au acești conductori de instituții publice? Fără să exagerez, tot ce am citit în presă în ultima vreme se referă la numărători paralele, cifrele variază pe orice subiect legat de pandemie. În plus, autoritățile nu ne-au oferit informații de interes public, transparanță zero. De ce atâta închidere? Nu e de mirare că au început protestele în Timișoara și București, oamenii nu mai au încredere și, cel mai important, răbdare.