Oamenii au degradat sau distrus aproximativ două treimi din suprafaţa originală a pădurii tropicale din lume, arată noi date ce trag un semnal de alarmă asupra faptului că această barieră naturală cheie împotriva schimbărilor climatice dispare rapid, relatează Reuters și Agerpres.
Vegetaţia densă a pădurii tropicale reprezintă cel mai mare rezervor viu de carbon, iar pierderea pădurilor duce la creşterea emisiilor ce contribuie la încălzirea climatică.
Exploatarea forestieră şi conversia terenurilor, în special pentru agricultură, au şters de pe faţa pământului 34% din pădurile tropicale originale ale lumii şi au degradat încă 30%, lăsându-le mai vulnerabile la incendii şi la distrugerile viitoare, potrivit unei analize a organizaţiei non-profit Rainforest Foundation Norway.
Mai mult de jumătate din distrugerile înregistrate din 2002 s-au produs în Amazonia din America de Sud şi în pădurile tropicale limitrofe. Pe măsură ce mai multe păduri tropicale sunt distruse, există un potenţial mai mare pentru schimbări climatice, ceea ce face mai dificilă supravieţuirea pădurilor rămase, a declarat autorul raportului, Anders Krogh, specialist în pădurile tropicale.
„Este un ciclu terifiant”, a spus el, adăugând că totalul pierdut între 2002 şi 2019 a fost mai mare decât suprafaţa Franţei.
Rata pierderilor din 2019 a corespuns cu nivelul anual de distrugere din ultimii 20 de ani, o pădure de dimensiunea unui teren de fotbal dispărând la fiecare 6 secunde, potrivit unui alt raport recent, realizat de World Resources Institute.
Amazonia braziliană a fost supusă unei presiuni intense în ultimele decenii, întrucât un boom agricol i-a determinat pe fermieri şi pe speculatorii de terenuri să incendieze terenuri pe care să planteze diverse culturi. Această tendinţă s-a înrăutăţit din 2019, când preşedintele de dreapta Jair Bolsonaro a preluat funcţia şi a început să slăbească aplicarea legislaţiei de mediu.