10.000 de bovine lipsă în Arad

La începutul anului 2021, agricultura din județul Arad se confruntă cu una dintre cele mai mare pierderi, din ultimii 31 de ani. Sectorul zootehnic a înregistrat o scădere de 10.000 de bovine. De ce s-a ajuns la această situație dramatică?

Ioan Martin, directorul Direcției Agricole Județene Arad, susține că mulți producători au renunțat la creșterea acestor animale deoarece în ferme condițiile de activitate sunt foarte grele și nu găsesc forță de muncă, dar principala cauză este faptul că prețul la lapte este mult prea mic. Neavând un preț bun, nu poți să ai și un venit să îți poți recupera cheltuielile, să obții plus valoare, un profit.

Martin spune că micul producător care predă până la 500 litri de lapte primește sub un leu pe litru, ceea ce este foarte puțin. Un preț normal ca să îți recuperez cheltuielile și să îți și rămână ceva în plus ar fi de 1,50 -1,80 lei. Bălțata Românească dă până la 20 de litri pe zi de lapte. Dacă ai alte rase superioare poți obține până la 30 de litri și te poți salva. ”Să dăm un exemplu: eu primesc 20 de lei pe zi pe producția de lapte de la o vacă, care consumă de 25 de lei.

Vă dați seama că în aceste condiții nu mai poți continua producția nu mai poți să crești bovine. Eu ca fermier trebuie să fac un venit în plus de 5% – 7% până la 10%, altfel mă duc în cap, mă desființez. Eu vorbesc în dublă calitate și de reprezentant de instituție, dar și de agricultor, crescător de bovine. Cunosc foarte bine situația și spun în cunoștință de cauză”, a declarat Martin.

Lipsa abatoarelor și a unităților de procesare

El susține că mai există un motiv pentru care fermierii au renunțat la creșterea vacilor: lipsa abatoarelor și a unităților de procesare în Arad. 

 » sursa: ziuadevest.ro