Harvard afirmă că despăgubirile pentru moștenitorii sclavilor de culoare din SUA ar reduce transmiterea COVID 19

Afirmațiile făcute de cercetătorii de la Harvard par de noaptea minții, însă acest subiect este foarte dezbătut în Statele Unite ale Americii, la 155 de ani de la abolirea sclaviei. Administrația Biden este o susținătoare a politicilor populiste, dar totuși un astfel de demers ar îngenunchea economia americană.

”Covid-19 îmbolnăvește și ucide în mod disproporționat negrii americani, acesta fiind rezultatul unor secole de rasism structural”, spune un grup de cercetători de la Harvard, transmite CNN.

Dacă SUA ar fi plătit despăgubiri descendenților americanilor negri care au fost înrobiți, totuși, riscul de boli grave și deces din cauza virusului ar fi mult mai mic, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători. Grupul de cercetători de la Școala de Medicină Harvard și de la Comisia Lancet pentru reparații și justiție redistributivă, au examinat modul în care plățile de reparații efectuate înainte de pandemie ar fi afectat Louisiana, un stat care rămâne separat în anumite părți și au constatat că plățile ar fi putut reduce transmisia coronavirusului.

Pe măsură ce SUA se apropie de un an de viață cu Covid-19, americanii negri și alte grupuri etnice, inclusiv hispanici și nativi americani, au șanse de 4 ori mai mari să fie spitalizați decât americanii albi, spun datele de la Centrele SUA pentru Controlul Bolilor. Ultimele descoperiri ale cercetătorilor evidențiază importanța unei strategii pandemice care ia în considerare decalajul rasial în expunerea și transmiterea Covid-19, au spus cercetătorii.

Studiul a creat un model de reparații

Esența argumentului echipei de cercetare se concentrează pe reparații sau plăți către afro-americani. Dacă reparațiile funcționează așa cum intenționează susținătorii, plățile ar putea reduce decalajul de bogăție rasială, care la rândul său ar reduce lacunele în accesul la asistență medicală, locuințe, educație, locuri de muncă și multe altele.

Cercetătorii au comparat Louisiana la începutul pandemiei cu Coreea de Sud, o societate relativ egalitară care nu are un „subgrup mare și segregat al populației compus din descendenții persoanelor înrobite”. Scopul lor, conform studiului, a fost de a vedea dacă diferența dintre ratele de infecție a fost determinată de diferențele în structurile sociale. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au creat un model statistic folosind „R-naught”, un termen matematic care reprezintă numărul mediu de persoane la care o persoană infectată răspândește virusul.

Termenul explică și structura socială, comportamentul și riscul diferențial, a declarat Richardson pentru CNN. Ei și-au făcut calculele cu un model care ar plăti 250.000 USD în despăgubiri pe persoană sau 800.000 USD pentru o gospodărie. De asemenea, au comparat Louisiana și Coreea de Sud folosind ratele de date privind infecțiile pentru primele două luni ale epidemiei.

Modelul cercetătorului a constatat că în Louisiana a durat de două ori mai mult decât Coreea de Sud pentru a aduce valoarea R-zero sub 1, „valoarea critică la care va izbucni un focar într-o populație”. În cazul în care reparațiile ar fi fost introduse cu mult înainte de pandemie și ar fi scăzut diferența de echitate dintre negri și albi, transmiterea coronavirusului în Louisiana ar fi putut fi redusă între 31% și 68% pentru locuitorii din toate rasele, a constatat studiul celor de la Harvard.