Şeful diplomaţiei UE Josep Borrell a recomandat marţi adoptarea de noi sancţiuni împotriva Kremlinului, după afrontul suferit în timpul vizitei sale la Moscova şi şi-a anunţat intenţia de a face propuneri în acest sens statelor membre, relatează AFP, Reuters şi dpa, citate de Agerpres.
Josep Borrell
„Guvernul rus se află pe o cale autoritară şi este fără milă în cazul Navalnîi (…) Ar fi bine să prevedem sancţiuni. Îmi voi folosi dreptul de iniţiativă şi voi face propuneri care vor combina acţiuni pentru lupta împotriva dezinformării şi a atacurilor cibernetice”, a declarat el în faţa Parlamentului European reunit la Bruxelles, apreciind că Kremlinul vede democraţia ca pe o „ameninţare existenţială”.
Josep Borrell ar urma să-şi înainteze propunerile în acest sens miniştrilor de afaceri externe ai UE cu prilejul reuniunii lor de pe 22 februarie. Adoptarea de sancţiuni necesită unanimitate.
Uniunea Europeană are mai multe categorii de infracţiuni pentru care poate impune sancţiuni – încălcări ale drepturilor omului, utilizări de arme chimice, atacuri cibernetice şi terorism – dintre care primele trei au fost deja utilizate pentru a sancţiona autorităţile ruse.
Şase personalităţi ruse, printre care şeful serviciului federal de securitate FSB Aleksandr Bortnikov şi numărul 2 al administraţiei prezidenţiale Serghei Kirilenko, au fost astfel înscrise în octombrie pe o listă neagră pentru otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi.
„Încrederea nu mai domneşte între UE şi Rusia şi relaţiile economice au fost periclitate de sancţiunile impuse după anexarea Crimeei”, a subliniat Josep Borrell.
„Vizita mea la Moscova a avut un dublu obiectiv: să prezint poziţia UE asupra cazului Navalnîi şi să văd dacă autorităţile ruse vor să inverseze tendinţa negativă în relaţiile noastre”, le-a spus el eurodeputaţilor. „Răspunsul a fost ‘nu’. Ei nu sunt interesaţi dacă noi continuăm să fim ataşaţi de apărarea drepturilor omului.