Jurnalistul Ion Cristoiu spune că în cazul tragediei de la Spitalul Matei Balș răspunderea se împarte pe două planuri: politic și penal. Iar în cazul răspunderii politice, în orice democrație, răspund cu funcția cei care dețin funcții oficiale. Doar că, scrie Ion Cristoiu, „Iohannis mai avea puțin și în loc să ceară demisiile celor responsabile cu Spitalele, îi decora pentru că, urmare a intervenției prompte, au murit doar cinci oameni„. Mai mult, jurnalistul spune că s-a creat „fantezia cererii unui Proiect de reformă ministrului Sănătății, care Proiect va fi gata la Sfîntu Așteaptă”. Mai exact, o diversiune menită să transforme dezastrul într-o victorie a regimului.
O înregistrare a unei camere de supraveghere de la Spitalul Matei Balș arată, pentru primele secunde ale incendiului, un fum gros țîșnind pe fereastra unei încăperi de la parter și acoperind la un moment dat totul.
Imaginea fumului gros, negru care acoperă totul poate fi imaginea simbol pentru întreaga strofocare a Autorităților noastre – de la Raed Arafat pînă la Klaus Iohannis – pentru a acoperi de-a lungul întregii zile întrebarea întrebărilor într-un astfel de caz:
Cine răspunde politic pentru tragedie?
Din punctul de vedere al răspunderii există două planuri:
Cel penal, care se referă la cauzele (cauzele, nu motivele, cum alandala se exprimă Klaus Iohannis) izbucnirii incendiului.
Cel politic, care se referă la cine trebuie să plătească din punct de vedere politic pentru producerea accidentului la un spital public.
Răspunderea penală nu poate fi stabilită, potrivit Constituției, decît în urma unei investigații făcute de Parchet și, evident, a unui proces în sala de judecată.
Venit pe la prînz (cam tîrziu) la fața locului Klaus Iohannis a susținut, într-o declarație de presă fără întrebări (gașca din juru-i a interzis jurnaliștilor să-l deranjeze cu o întrebare) că e nevoie de o reformă a sistemului de Sănătate. Drept pentru care, urzupîndu-l pe premierul Florin Cîțu, pitit pe undeva prin dosul unei postări pe Facebook, președintele i-a comandat ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, un proiect de Reformă, cu care să vină la el la Cotroceni. O comandă nu prea diferită de cea de Pizza la un restaurant în variantă online. Nu putem vorbi încă de nici un proiect a cărei aplicare să se preîntîmpine astfel de tragedii din spitale cîtă vreme nu știm cauzele incendiului. Una e ca incendiul să fi fost provocat de o neglijență a unui cadru medical, alta e ca el să fi fost provocat de infrastructura învechită. Dacă incendiul a fost provocat de o neglijență putem avea o mie și una de reforme ale Sistemului de Sănătate. Astfel de neglijențe vor avea loc nestingherite pînă cînd nu se aplică în practică o Reformă a felului de a fi al românului, altfel spus, pînă cînd din comportamentul românilor nu va fi scos legendarul, Merge și așa!
Răspunderea politică n-are nevoie de nici o anchetă. Peste tot în lume, cînd se petrece un accident într-un domeniu public,