Exemplu naţional de bune practici în reabilitarea clădirilor şi promovarea încălzirii în sistem centralizat, Primăria Oradea practică dubla măsură.
În timp ce supraimpozitează cu 500% pe an proprietarii celor 320 de clădiri degradate şi a amânat în ultima clipă supraimpozitarea cu 50% a celor circa 3.000 de locuinţe încălzite pe lemne, municipalitatea lasă cu nepăsare să ajungă o ruină Palatul Ullmann, clădirea monument din Piaţa 1 Decembrie nr. 9, ţinându-şi şi acum chiriaşii de aici pe încălzire cu sobe, în plin centrul oraşului. „Interiorul arată deplorabil. Zeci de ani aici nu s-a investit nimic”, zice un locatar.
„Sub orice critică!”
Starea jalnică a Palatului Ullmann a ieşit la iveală la începutul anului, când Primăria, proprietară pe 51% din imobil, a scos la licitaţie închirierea a trei apartamente, la sume pornind de la 470 lei până la 695 lei pe lună.
Interesată doar să scoată bani din chirii, municipalitatea nu a investit niciun leu în aceste locuinţe. Camerele (foto) au pereţii scorojiţi, pereţii afumaţi de la sobele demontate de foştii chiriaşi şi parchetul distrus. Lipsite de încălzire, apartamentele au instalaţiile electrice uzate, iar cele sanitare sunt complet nefuncţionale, inclusiv la baie şi toaletă.
„Apartamentele arată sub orice critică, iar la întrebările mele de ce sunt oferite spre închiriere dacă nu sunt locuibile, doamna de la Primărie a răspuns că au fost oameni care au vrut să închirieze aceste locuri”, a reclamat BIHOREANULUI unul dintre participanţii la licitaţie. Nemulţumit de starea monumentului, bărbatul a trimis o petiţie Ministerului Culturii, care săptămâna trecută a cerut municipalităţii un punct de vedere.
„Nu obligăm pe nimeni…”
Primăria speculează cu cinism criza locuinţelor accesibile. „Noi le-am dat celor interesaţi posibilitatea să închirieze. Nu obligăm pe nimeni.