Medicii Alexandru Rafila și Adrian Streinu-Cercel au încasat de la compania Pfizer – co-producătoarea vaccinului Pfizer/BioNTech – Comirnaty, injectat în masă în România – sute de mii de lei în ultimii ani, conform documentelor disponibile pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentelor și consultate de ActiveNews. Cazul încalcă deontologia profesională și îi aruncă în incompatibilitate ca promovatori ai vaccinurilor realizate chiar de cei care i-au plătit. Colegiul Medicilor și Agenția Națională de Integritate ar trebui să se autosesizeze automat. Dacă cei doi au militat în sferele înalte ale comandamentului anti-Covid și pentru cumpărarea vaccinurilor de la firma Pfizer, cazul trebuie să intre și în atenția DNA.
Site-ul Agenției Naționale a Medicamentelor aproape s-a blocat ieri după ce o informație online s-a viralizat rapid – „Peste 3000 de doctori romani, sponsorizati de Pfizer!” suna avertismentul însoțit de link-ul către sponsorizările primite de medici din România în 2019. ActiveNews a luat la puricat site-ul ANM și a descoperit că cifra este cu mult mai mare. 3944 de cadre și instituții medicale au fost sponsorizate de Pfizer cu sume de milioane de lei numai în 2014!
Acesați acest link și mergeți la litera P, pentru a vă minuna și Dvs. Veți găsi un dosar mare cu declarațiile sponsorilor din industria farmaceutică grupate pe alte dosare dispuse în ordine alfabetică. Din păcate doar din 2014 încep aceste raportări. Altfel am fi putut afla, de exemplu, cât a încasat de la Pfizer Alexandru Rafila pe Societatea Română de Microbiologie din 2013, de când e președintele ei.
Deocamdată, ne mulțumim cu ce avem. Ca atare, conform sursei numite, descoperim că ONG-ul lui Rafila a primit în 2014 de la Pfizer un Grant de 44.847 lei și două sponsorizări de 22.137 lei, respectiv 31.293 lei, iar Adrian Streinu Cercel a încasat de la Pfizer pentru „Activitate de conferențiere/Consultanță” sumele de 2.200, 2.225, 2.250, 2.250, 2.250 (de trei ori la fel) și 4.400 (aici a vorbit mai mult, se pare).
Din anul 2015 apar două rubrici – declarațiile sponsorilor și declarațiile beneficiarilor. Ce ni se pare că ține de domeniul Agenției Naționale de Integritate și a ANAF-ului este că în cazurile pe care ne-am gândit să le cercetăm, cum ar fi cel al membrilor familiei Streinu-Cercel, de multe ori declarațiile beneficiarilor nu se potrivesc cu cele ale sponsorilor, în sensul în care beneficiarii au „uitat” să raporteze calupuri întregi de sponsorizări. O fi bine, o fi rău?
Din păcate, pentru anul 2015 link-urile electronice pentru beneficiari și sponsori nu funcționează ci doar un singur link, cu declarațiile depuse de beneficiari pe hartie. Care, după cum v-am spus, de multe ori nu se pupă cu cele ale firmelor farmaceutice internaționale. Cum spuneam, Cercel-tatăl lipsește de la sponsorizări pe anul 2015, ceea ce este imposibil. Pe listă este prezentă doar fiica lui, Anca Streinu Cercel, care lucrează întâmplător la același Institut „Matei Balș” unde tatăl ei e director.