Science Biggest News (II): Alte „bombe” care ne-au înflăcărat imaginația sau ne-au întristat în 2020

Continuăm selecția celor mai importante noutăți științifice de anul trecut – ea prezintă ce ne-au oferit mai bun cercetătorii, pierderile pe care le-am suferit și avertizările de rigoare pentru cazurile în care știința este trecută cu vederea.

Catastrofa Arecibo

Că ești astronom amator, amator de filme ori doar o persoană obișnuită, tot știi de Observatorul Astronomic Arecibo din Puerto Rico. Celebra structură a apărut adesea în cultura pop, inclusiv în filmele „Contact” și „Golden Eye”, dar rolul său principal a fost cel de coloană vertebrală a celor mai importante cercetări astronomice cu radiotelescopul – inclusiv căutarea de extratereștri și de asteroizi periculoși. Necazurile au început în august, când un cablu s-a rupt și a sfâșiat o secțiune din antena parabolică principală. Un al doilea a cedat în noiembrie și întreaga structură s-a prăbușit în decembrie, devastându-i pe oamenii de știință din toată lumea. A permis multe premiere, printre care înțelegerea de către oamenii de știință a ceea ce înseamnă un an pe Mercur, primele hărți radar ale lui Venus și, cea mai faimoasă, vânătoarea de extratereștri

„Dintre toate radiotelescoapele pe care le-am vizitat, și n-au fost puține, Arecibo se detașează ca un simbol magic al creativității și explorării umane”, a declarat după prăbușire Andrew Siemion, directorul lui Berkeley SETI Center care a efectuat căutarea semnalelor de la extratereștri.

O gaură neagră s-a ciocnit de ceva care nu trebuia să existe


Ilustrare artistică a unei stele neutronice (Foto: NASA)

Era astronomiei undelor gravitaționale este în plină desfășurare și rezultatele sunt entuziasmante. Vara trecută, astronomii de la Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) și detectorul Virgo au sesizat ondulații în spațiu-timp care pătreau a veni de la o gaură neagră aflată în coliziune cu… ceva de mărime neobișnuită.

 » sursa: hotnews.ro