Zece medici de familie şi patroana farmaciilor Lavanda Farm erau în cătuşe la Tribunalul Bihor cu cinci ani în urmă, pe 14 august 2015, când procurorii DIICOT cereau arestarea lor. După o jumătate de an ajungeau din nou în faţa instanţei, de astă dată trimişi în judecată, împreună cu patronii unor firme „fantomă”, sub acuzaţia că au păgubit Fondul Naţional de sănătate cu 2,7 milioane lei, îmbolnăvind fictiv mii de copii şi pensionari din Bihor, băgându-şi apoi în buzunar banii decontaţi pentru plata medicamentelor prescrise compensate sau gratuite.
Imensul dosar penal a fost restituit, însă, procurorilor, din cauza unor vicii procedurale, iar investigaţiile reluate de la zero. Ce a urmat? Anchetatorii au descoperit că „reţeta” escrocheriei a fost preluată de peste 80 de farmacii din judeţ, dar, după cum a constatat BIHOREANUL, până la sfârşitul anului trecut, din cele peste 100 de persoane cercetate – doctori, farmacişti şi afacerişti – doar 4 medici au ajuns în faţa instanţei. Şi aceştia pentru că şi-au recunoscut vinovăţia…
Reţeta
Ancheta DIICOT Oradea a început pe 17 aprilie 2014, în urma unor controale ale Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală declanşate la farmaciile Lavanda Farm, unde inspectorii au descoperit facturi de achiziţii de peste 1 milion lei făcute de la firme fără activitate, cu comportament „fantomă”.
În timpul investigaţiilor, continuate şi cu ofiţeri ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, procurorii au descoperit că afacerea a avut dublă miză: pe de o parte, fentarea bugetului de stat prin deduceri ilegale de TVA, iar pe de alta creşterea artificială a stocului de medicamente, a căror contravaloare a fost decontată fraudulos de CAS.
Ideea, zic sursele BIHOREANULUI, a aparţinut directorului zonal al unei mari companii farmaceutice din Capitală, Siepcofarm, deja judecată pentru practici similare. Mecanismul era simplu: farmaciile se aprovizionau fictiv cu medicamente,