Președintele României a promulgat, vineri, Legea privind protecția drepturilor persoanelor
diagnosticate sau suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecțiuni
alergice. Legea are ca obiect de reglementare instituirea cadrului normativ pentru protecția, siguranța vieții și respectarea, în condiții de egalitate și nediscriminare, a drepturilor persoanelor cu boli și afecțiuni alergice, precum și ale persoanelor care prezintă suspiciunea de a fi diagnosticate cu astfel de boli și afecțiuni.
„Prezenta lege instituie cadrul normativ pentru protecția, siguranța vieții și respectarea, în condiții de egalitate și nediscriminare, a drepturilor persoanelor diagnosticate, precum și ale celor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu următoarele boli și afecțiuni alergice: astmul bronșic, rinita alergică, alergie alimentară, rinoconjunctivita alergică, dermatită alergică, anafilaxie.”, se arată în Legea publicată deja în Monitorul Oficial al României.
„Persoanelor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu boli și
afecțiuni alergice le sunt decontate analizele și testele specifice
necesare diagnosticării. Decontarea se realizează prin Casa Națională de
Asigurări de Sănătate, la recomandarea medicului alergolog. (…) Fiecare
persoană care nu a împlinit vârsta de 18 ani și care prezintă risc de
șoc anafilactic beneficiază, anual și în mod gratuit, de o doză de
adrenalină pentru autoinjectare, în baza documentului medical eliberat
de medicul alergolog”, mai prevede legea.
ActiveNews a realizat un video-interviu cu actrița Ani Crețu, realizatoarea emisiunii „Conectat” care se difuzează în fiecare seară de luni la A7TV, inițiatoarea Legii pentru protecția persoanelor alergice, împreună cu doamna deputat Ileana Cristina Dumitrache (foto).
Ani Crețu despre Legea privind protecția drepturilor persoanelor diagnosticate sau suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecțiuni alergice:
Marți, 12 ianuarie 2021, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea cu privire la Protecția persoanelor cu boli și afecțiuni alergice. Este un lucru foarte mare, din foarte multe puncte de vedere.
În primul rând, pentru prima dată alergicii din România, atât copiii cât și adulții, au o lege care îi protejează și care va ajuta să îi diagnosticheze. După cum bine știu cei care suferă de o boală, de o alergie, analizele sunt foarte costisitoare. Pentru prima dată putem să vorbim despre un ajutor din partea Statului pentru că doar cotizăm la sistemul de sănătate românesc și un alergic nu avea vreun test specific de a descoperi la ce se poate declanșa o alergie gravă sau un șoc anafilactic și ce alimente sau ce alergeni să excludă din viața lui. Acesta este un lucru important.
Pe de altă parte, toți părinții care au întâmpinat dificultăți la intrarea în colectivitate a copiilor sau când mergeau și se internau în spitale nu aveau parte de meniuri diferențiate, adică acel tip de mâncare care să nu îi facă rău copilului sau când vorbim despre grădiniță de școli, cantine și așa mai departe, copiii nu erau primiți cu voie bună sau de cele mai multe ori părinții își înscriau copiii la grădiniță –