Elevii români mai au cel puțin o lună până când vor putea să se reîntâlnească în sala de clasă cu dascălii și colegii. Între campania de vaccinare și amenințarea noii tulpinii a COVID-19, autoritățile din toate statele europene trebuie să decidă ce fac în privința școlilor închise.
Italia deschide școlile pe rând
Italia și-a redeschis școlile joi, însă doar jumătate dintre elevi s-au întors în bănci.
Autoritățile au adoptat o strategie de deschidere graduală a unităților de învățământ. Se va evalua situația în următoarea săptămână și jumătate, iar dacă nu există o creștere îngrijorătoare a numărului de infectări, în 18 ianuarie, dintre elevii rămași acasă un sfert se vor alătura colegilor la clasă.
În funcție de situația epidemiologică, localitățile pot amâna deschiderea școlilor. Italia a decis și să crească numărul mijloacelor de transport în comun în intervalele orare în care circulă elevii. În unele orașe se discută despre două orare, unul pentru școală, altul pentru intrarea la serviciu.
În plus, armata va ajuta la testarea elevilor la un interval de timp.
Franța a pledat pentru toate școlile deschise
Și elevii din Franța s-au întors la școală în 4 ianuarie. Iar dacă Italia este țara care a ținut școlile închise cel mai mult dintre țările europene, Franța este la polul opus.
Doar 0,2 la sută dintre unitățile de învățământ au fost închise anul trecut din cauza infectărilor cu noul coronavirus.
Autoritățile franceze spun că au pe baza studiilor realizate rata de infectare în mediul școlar este mai mică în afara acestuia.
Germania dă landurilor libertate de decizie
Germania se află sub restricții până în 10 ianuarie, astfel că elevii ar putea reveni în bănci după această dată. Nu e foarte clar însă în acest moment dacă restricțiile vor fi ridicate de săptămâna viitoare fiindcă rata infectărilor este destul de ridicată.