Potrivit hotnews.ro, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat în urmă cu câteva zile că își dorește „deschiderea cât mai grabnică a școlilor în funcție de situația epidemiologică, dacă se poate chiar pe data de 8 februarie”. Acesta a mai precizat că în prima etapă ar putea reveni fizic la școală elevii din învățământul primar și cei care au examene naționale, precum și copiii de grădiniță.
„Reiau declaraţia pe care am făcut-o: că ministru al Educaţiei, că profesor, că părinte, din orice perspectivă, îmi doresc deschiderea cât mai grabnică a şcolilor. Această decizie se va lua după jumătatea lunii ianuarie, în funcţie de două lucruri principale: evoluţia epidemiologică – ne aşteptăm din păcate la o creştere a ratei de infectare după ceea ce am văzut cu toţii, dacă nu suntem ipocriţi, că s-a întâmplat pe perioada vacanţei de iarnă, a Revelionului. Al doilea element esenţial este modul în care va evolua campania de vaccinare, ştiut fiind faptul că am solicitat tuturor unităţilor de învăţământ, şcolilor şi instituţiilor de învăţământ superior, universităţilor, că până în dată de 15 ianuarie ora 16:00 să avem o evaluare cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţământ”, a declarat ministrul Educaţiei.
Cîmpeanu a precizat că, în prezent, sunt 293.000 de persoane angajate în sistemul de învăţământ preuniversitar şi de aproape 47.000 de persoane angajate în sistemul de învăţământ superior.
Trebuie să se vaccineze profesorii ca să poată fi redeschise școlile?
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a făcut câteva precizări cu privire la redeschiderea școlilor și vaccinarea profesorilor. Acesta a spus, potrivit edupedu.ro, că începerea școlilor nu va fi condiționată de vaccinarea profesorilor împotriva noului coronavirus, chiar dacă personalul din învățământ are prioritate în acest sens.