În campania de vaccinare unele state mizează pe puterea exemplului liderilor. În Israel, premierul Benjamin Netanyahu a fost primul care s-a vaccinat, în Statele Unite președintele ales Joe Biden și coechipiera sa Kamala Harris au primit deja prima doză de ser. În România, am avut din 27 de decembrie, la demararea campaniei de vaccinare, foarte multe cadre medicale care s-au vaccinat în direct, dar președintele, premierul, ministrul sănătății, șeful DSU, șeful campaniei de vaccinare, niciunul dintre ei nu s-a vaccinat, iar unii oameni se întreabă de ce. „Pentru că noi suntem un pic mai cârcotași”, spune Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică.
„Dacă s-ar fi vaccinat, am fi spus că au trecut înaintea listei deja făcute și înaintea priorităților deja stabilite. Pentru că nu s-a explicat de la început că pentru acești lideri, care conduc țara, care ne asigură siguranța națională, vaccinarea este o problemă de securitate națională. Acești lideri ar fi trebuit să facă parte din primele cohorte vaccinabile, nu numai prin puterea exemplului, ci și pentru starea dânșilor de sănătate, în așa fel încât, dacă avem o altă urgență suprapusă peste această pandemie, dânșii să poată guverna țara, să ne poată asigura traversarea unei alte crize”, a arătat Ioana Stăncel.
Întrebată dacă ar crește gradul de încredere al populației, dacă i-ar vedea vaccinându-se pe acești lideri, Ioana Stăncel a opinat: „Așa cum avem comportamentul societal, probabil că ar crește foarte mult gradul de încredere dacă am vedea liderii că se vaccinează, dacă vom vedea liderii că vor comunica felul în care se simt, dacă au sau nu simptome sau efecte secundare și de asemenea ce-i determină pe dânșii să se vaccineze. Dar în același timp, pentru că suntem cârcotași, trebuie să aibă și dânșii încrederea că cei care suntem de bună-credință înțelegem că nu depășesc un rând,