Inginerul Gigi Prisecaru, directorul Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) Timiș, trage un semnal de alarmă despre o situație umilitoare prin care trec cei peste 20.000 de fermieri din județ, la 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989, în România, țară membră a Uniunii Europene.
Apel către MADR
Situația este cu atât mai mult de neacceptat, cu cât județele vecine, Caraș-Severin și Arad, au reușit să o rezolve de mulți ani, iar Timișul care deține cea mai mare suprafață agricolă din România nu a făcut nimic în această privință. Șeful OSPA Timiș a explicat: ”Sistemul agricol din Timiș nu mai poate funcționa așa! Suntem totuși o țară membră a UE și ne considerăm civilizați. De exemplu, Oficiul de Studii Pedologice este împărțit în două.
Birourile și contabilitatea se află în calea Șagului, la o periferie a orașului, iar laboratorul, în calea Aradului, în cealaltă periferie. Cum îi respectăm pe fermieri dacă, de fapt, îi umilim de 30 de ani și îi obligăm să fugă de la un capăt la altul al orașului pentru a obține o ștampilă și o iscălitură, cheltuind bani pe benzină și timp? AFIR are sediul în calea Buziașului, la ieșirea din Timișoara, APIA, spre calea Circumvalațiunii, la altă ieșire din oraș, Centrul antigrindină, în calea Șagului, la periferie, OSPA, tot la periferie, în calea Aradului, iar Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și DAJ sunt mai aproape de centrul orașului”.
Prisăcaru, susținut și de prof. univ. dr. Doru Petanec, directorul DAJ Timiș, atenționează că trebuie construită cât mai repede o clădire de 5.000 -6.000 de metri pătrați, care să reunească instituțiile agricole din Timișoara, aproape toate aflate, în acest moment, la mare distanță una de alta, la periferiile orașului,