Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a scris marţi, pe Facebook, că va solicita Consiliului Concurenţei să verifice preţurile la energie de pe piaţa pentru serviciul universal, care i se par mărite artificial.
Virgil Popescu
„De la 1 ianuarie, toţi clienţii din piaţa reglementată trec automat în piaţa serviciului universal. După părerea mea, furnizorii au abuzat de acest lucru şi au impus un preţ în serviciul universal mai mare decât cel din piaţa concurenţială. Vorbim de preţuri mai mari şi cu 25%. Acest preţ al serviciului universal nu va rămâne aşa, am discutat cu preşedintele Consiliului Concurenţei şi voi solicita în scris să verifice cum au fost făcute aceste preţuri, care mi se par a fi artificial mărite. Poate sunt oameni mai conservatori, nu vor să se mute acum, iar aceasta nu este o practică concurenţială corectă”, a postat ministrul, scrie Agerpres.
De la 1 ianuarie 2021, piaţa de energie electrică va fi complet liberalizată, iar ANRE nu va mai stabili preţurile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul tradiţional şi se vor numi preţuri de serviciu universal.
Consumatorii fie rămân cu actualele contracte, la preţuri de serviciu universal, care cresc cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaţa liberă.
Potrivit calculelor Asociaţiei Energia Inteligentă, pe baza datelor din comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, cel mai mult se va scumpi electricitatea pentru clienţii casnici ai Enel Distribuţie Banat, respectiv cu 26%. Urmează Enel Distribuţie Muntenia (inclusiv Capitala), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, Enel Distribuţie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud şi CEZ Distribuţie, cu 17% fiecare.
La clienţii Electrica Muntenia Nord, preţul creşte cu 15%, la Electrica Transilvania Nord, cu 14%, iar la E.ON Distribuţie, cu 13%.
Aceste preţuri sunt cele mai mari din piaţă şi,