La nivel global, au existat discuții cu privire la criza sanitară generată de coronavirus și la efectele sale la nivel economic și eventuale asemănări cu criza economică din 1930. Ben Bernanke, fostul şef al Rezervei Federale din Statele Unite, este de părerea că această comparație nu este potrivită, transmite NPR.
Bernanke spune că evenimentele anilor 1930 au fost declanşate de un colaps financiar şi înrăutăţite de alegeri politice proaste, incluzând aici decizia Rezervei Federale e a mări ratele dobânzilor.
Însă cel mai important, Marea Criză durat aproape 10 ani. Chiar dacă Bernanke nu se aşteaptă ca economia globală să îşi revină până la finalul anului, este improbabil ca efectele generate de pandemie să se extindă de-a lungul unui deceniu. „Dacă totul merge bine, într-un an sau doi ar trebui să fim într-o poziţie favorabilă.”
Perspectiva optimistă înaintată de Bernanke este susţinută de un alt exemplu istoric: pandemia de gripă spaniolă din 1918-1919, după care Statele Unite şi-au revenit relativ rapid.
Gripa spaniolă a omorât aproximativ 50 de milioane de oameni la nivel mondial, inclusiv câteva sute de mii pe teritoriul SUA. Au fost implementate încă de pe atunci mai multe măsuri de distanţare socială, fiind închis barurile, şcolile şi bisericile.
Totuşi, consecinţele economice au fost „în general modeste şi temporare”, spune Carola Frydman, profesor de istorie a economiei în cadrul Kellogg School of Management. În plus, Statele Unite s-au bucurat de creşteri substanţiale în deceniul care a urmat.
Frydman crede că acelaşi lucru se poate întâmpla şi în zilele noastre. „Odată ce oamenii vor avea din nou încredere să interacţioneze cu alte persoane şi să îşi vadă de treabă, nu mă aştept ca impactul economic să dureze atât de mult”, a declarat Frydman.
Preluat: https://60m.ro/specialistii-sunt-optimisti-economia-globala-isi-va-reveni-in-maxim-2-ani/