Tot mai multe nașteri premature. Medicii spun că au legătură cu pandemia. Situația este complicată pentru că Ministerul Sănătății a blocat fondurile destinate programelor de sănătate dedicate prematurilor. Ceea ce inevitabil va duce la creșterea mortalității infantile.
1 din 16 copii care s-a născut, de la începutul lunii martie și până în prezent, în România, este prematur. În creștere față de aceași perioadă a anului trecut, arată estimările organizației Salvați Copiii.
Dr. Adriana Dan, Spitalul Universitar de Urgență București: Avem în fiecare zi un raport de aproape 1 la 1 de copii normo-ponderali și copii de terapie și prematuri. Numărul de transferuri din alte maternități anul acesta a fost mai mare decât cel de anul trecut. Am doar 4 saloane de terapie intensivă, dar din partea de terapie intensivă a trebuit să alocăm spațiu pentru izolarea pacienților suspecți sau COVID pozitiv. Deci cumva a trebuit să reducem capacitatea de îngrijire.
Această situație este întâlnită la nivel național.
Dr. Maria Stamatin, Centrul Regional de Terapie Intensivă Neonatală Iași: Avem pavilioane vechi în care s-a făcut sector de suspecte și infecție COVID în prima fază – mamă și copil, după care maternitatea Elena Doamna a devenit maternitate suport COVID.
Din cauza acestor reorganizări multe femei sunt plimbate de la un spital la altul chiar în timpul travaliului. Marea problemă a României, însă, este faptul că nu poate salva și trata adecvat toți copii născuți prematur care au nevoie de îngrijiri medicale speciale.
Horațiu Suciu, Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș: Se nasc aproximativ 1.000 de copii cu malformații cardiace anual. Evident, capaciatea sistemului de a-i diagnostica la timp și a-i trata este limitată. În primul rând nu există o rețea de cardiologie pediatrică și aici când spun o rețea,