Zeci de preoți și credincioși protestează în aceste minute la Iași, la racla cu moaștele Sfintei Parascheva. Oamenii s-au așezat în genunchi, se roagă și cer ridicarea restricțiilor de la pelerinajul închinat Sfintei Parascheva.
Oamenii cântă melodii biesericești și au pancarte cu mesaje care militează împotriva deciziei autorităților de a retricționa accesul în condițiile în care sunt zeci de alte locuri unde sunt permise adunările mari de oameni, transite Observator, din Iași.
„Pelerinaj zilnic la metrou permis, pelerinaj la sfinți, o dată pe an, interzis!” sau „Dumnezeu este cu noi, fiți curajoși!”, sunt unele dintre mesajele protestatarilor.
Totodată, Episcopul Ignatie al Hușilor, recent vindecat de COVID-19, le transmite autorităților guvernamentale că nu ele „ne scapă de infecția nefastă cu Covid-19”, ci „medicii, asistenții medicali, care sunt îngerii sănătății noastre, responsabilitatea noastră de a respecta cu strictețe recomandările sanitare și credința în Dumnezeu, care este cel mai minunat antidot la tristețe și deznădejde, constituie cea mai bună formă de împiedicare a răspândirii virusului.”.
Ierarhul de la Huși ironizează deciziile care îi vizează, aproape mereu, pe ortodocși, pentru că „virusul stă mai abitir după colțul tuturor bisericilor, așteptând liniștit, satisfăcut, încrezător și dornic să-i înșface doar pe cei care sunt creștini ortodocși și fără buletin de Iași”.
Iată mesajul episcopului:
„Mai sunt câteva zile până la sărbătoarea celei care de atâtea veacuri a fost și este ocrotitoarea spirituală a Moldovei creștine. Ne-am trezit dintr-o dată, chiar peste noapte, în fața unui potențial vârtej apocaliptic, anunțat cu militărească și iluministă fermitate, că pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva este cureaua de transmisie specială și favorită, în aceste zile, a virusului, care ne tulbură și ne dezbină atât de mult.
Că virusul stă mai abitir după colțul tuturor bisericilor, așteptând liniștit, satisfăcut, încrezător și dornic să-i înșface doar pe cei care sunt creștini ortodocși și fără buletin de Iași. Că identitatea unui om – cea din buletin, care acum se năpustește asupra sufletului din tine – poate deveni subiect de suspiciune, asuprire și gâlceavă, exact ca în vremea totalitarismului ateu-comunist.