Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, se declară „îngrijorat, dar nu panicat” de creșterea numărului de cazuri de coronavirus, în condițiile în care România a trecut astăzi pragul critic de 2.000 de infectări noi în 24 de ore.
„Numărul de cazuri creşte datorită transmiterii comunitare mai intense care apare în diverse zone din ţară, inclusiv în Capitală. Incluzându-i şi pe cei care vin temporar în Bucureşti, avem 20% din cazuri în Bucureşti. Este clar că ai o transmitere comunitară, adică te îmbolnăveşti prin contactul cu o persoană infectată pe care nu o cunoşti, nu poţi să asiguri trasabilitatea, nu poţi să testezi persoanele din jur, pentru că nu ştii cine te-a îmbolnăvit”, a spus Rafila la Digi 24.
Și începutul de an școlar a avut un efect asupra creșterii numărului de cazuri, spune medicul.
„Părerea mea este că da, suntem la 10-12 zile de la momentul redeschiderii şcolilor. Spuneam să vedem ce se întâmplă peste 10-12-14 zile. Deocamdată vedem – număr mare de cazuri. Duminică am avut un record pentru ziua de duminică, sâmbătă am aut un record pentru ziua de sâmbătă, astăzi avem un record absolut. Rămâne să vedem dacă în zilele următoare ne stabilizăm şi ajungem pe renumitul platou sau creşterea va continua”, a spus el.
România nu este totuși un caz singular, deoarece redeschiderea școlilor a dus la creșterea cazurilor și în alte țări, pentru că în şcoli respectarea măsurilor de distanţare fizică este mai dificilă.
„E normal să fie aşa, copiii sunt mai greu de strunit, vin la şcoală, pleacă de la şcoală. Copiii, adolescenţii sunt cei care se îmbolnăvesc, fac forme banale, dar pot transmite boala unora dintre cei foarte apropiaţi, mai vârstnici, care pot să facă şi complicaţii”, a adăugat Rafila.
Editor : Monica Bonea